Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.04.2013.

Obuka ronilaca u zimskim uslovima



Zimi, pri niskim temperaturama vode, osim što se roni da bi se sačuvali ljudski životi i materijalna dobra i izvršili borbeni zadaci, zaranja se i radi obuke, jer ekstremni uslovi zahtevaju besprekorno obučene i iskusne ronioce sposobne za brzo razmišljanje i reagovanje u kritičnim i stresnim situacijama.

Tokom obuke i kondiciranja u ronjenju u zimskim uslovima, temperatura vode u zimskoj luci novosadske kasarne „Aleksandar Berić“ nije prelazila pet celzijusovih stepeni.
Kako bi održali vrhunsku obučenost u obavljanju složenih i zahtevnih ronilačkih zadataka, tokom redovnog procesa obuke ronioci 93. ronilačke čete rečne flotile Vojske Srbije pokazali su da raspolažu profesionalnim znanjima i iskustvima koja podrazumevaju zvanje najmanje treće kategorije vojnog ronioca, što se i očekuje od ronilaca koji su na ovim zahtevnim dužnostima proveli najmanje šest godina.

Obukom je rukovodio major Mitar Milović, komandir čete, koji kaže da najveću opasnost prilikom skoka u hladnu vodu predstavlja nastupanje pothlađivanja tela.

- U vodi temperature do plus 10 stepeni prosečno se preživljava jedan do dva časa, ali ukoliko je temperatura vode 0 stepeni, za 30 minuta nastupa smrt. Iako su snabdeveni savremenom ronilačkom opremom, mokrim i suvim ronilačkim odelima koja ne dozvoljavaju direktan kontakt vode s telom, kao i klasičnim „Full Face“ maskama s mogućnošću održavanja podvodne radio-komunikacije, svako zadržavanje duže od trideset minuta u veoma hladnoj vodi, hladnijoj od plus deset stepeni, čak i za obučene ronioce nije preporučljivo – ističe major Milović.

Ronjenje u zimskim uslovima, osim za ronioce, zahtevno je i za tim podrške, a negativno utiče i na ronilačku opremu, pa je dobra organizacija neophodna za kvalitetno i sigurno ronjenje.