Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.02.2012.

Konferencija za novinare komandanta Kopnene vojske



Komandant Kopnene vojske general-major Milan Mojsilović održao je u komandi Kopnene vojske u Nišu konferenciju za novinare na kojoj su izneti sumirani rezultati angažovanja pripadnika Vojske Srbije na otklanjanju posledica od elementarnih nepogoda izazvanih snežnim padavinama.

General Mojsilović je na početku pres konferencije podvukao da je Vojska Srbije u poslednja dva meseca u kontinuitetu angažovana na pružanju pomoći građanima i na podršci civilnim vlastima na otklanjanju posledica od elementarnih nepogoda koje su izazvane obilnim snežnim padavinama i veoma niskim temperaturama.

„ Inicijalno raspoređivanje Vojske Srbije – naglasio je general Mojsilović - otpočelo je osmog januara angažovanjem pet radnih grupa u pet opština, sa dvanaest teških inžinjerijskih mašina. Kako se pogoršavala meteo situacija i kako su obilne padavine ometale normalan život i rad građana, tako se u većem broju opština proglašavala vanredna situacija, što je uslovilo da Vojska Srbije proširi angažovanje na više od 30 opština. Angažovali smo 88 inžinjerijskih radnih mašina i približno jednak broj radnih grupa".

Prema rečima generala Mojsilovića prosečno je dnevno angažovano 2000 vojnika i starešina u kritičnim momentima, a težište u raščišćavanju snega je bilo na domovima zdravlja, školama, obdaništima, javnim i državnim institucijama.

- Kumulativno je preko 11 hiljada pripadnika VS bilo angažovano na otklanjanju posledica od elementarnih nepogoda. Kada je vremenska situacija to dozvoljavala, pomoć ugroženom stanovništvu pružana je i vazdušnim putem, angažovanjem helikoptera Vojske Srbije, i angažovanjem specijalnih timova službe traganja i spasavanja, naglasio je Mojsilović.

I pored odluke Vlade Republike Srbije da ukine vanrednu situaciju, pripadnici Vojske Srbije, radne grupe i radna mehanizacija nastavili su svoje angažovanje i pružanje pomoći lokalnim samoupravama na otklanjanju posledica od obilnih padavina i naporima da te posledice svedu na minimum.

"S obzirom da je vremenska situacija, uslovno rečeno, stabilizovana, mi smo u toku jučerašnjeg dana dezangažovali našu inžinjerijsku efektivu iz opština Babušnica i Ivanjica. Još uvek je Vojska Srbije prisutna sa radnom mehanizacijom i ljudima na teritorijama opština Nova Varoš i Sjenica, a u tome ima i neke simbolike jer je i početak naših angažovanja bio u ovim opštinama. Do danas je raščišćeno oko 8500 kilometara kako magistralnih i regionalnih, tako i nekategorisanih puteva i ovaj pokazatelj će u svakom slučaju biti još veći s obzirom da su radne mašine još uvek na terenu i u funkciji otklanjanja posledica. I pored delimične distribucije pogonskog goriva, koje smo koristili za našu namenu, iz opštinskih fondova opredeljenih za ove zadatke, naravno dopunjenih odlukom Vlade Republike Srbije o prioritetnoj popuni sa gorivom, operativni troškovi Vojske Srbije od osmog januara do danas se kreću u visini od 35 miliona dinara“, rekao je komandant Kopnene vojske.

On je posebno izrazio zadovoljstvo što se nisu obistinile pretpostavke o naglom topljenju snega i što danas na teritoriji Republike Srbije nema izlivanja vodotokova iz rečnih korita i samim tim nema ni poplava.

„Želim da uverim javnost - istakao je general Mojsilović - da će Vojska Srbija sa svim svojim raspoloživim kapacitetima, primerenim i adekvatnim prirodi problema, i u buduće kada je to neophodno pružiti pomoć svima sa težištem na onima kojima je ta pomoć zaista neophodna. Za požrtvovan rad, nesebično zalaganje i humano postupanje, deo pripadnika Vojske Srbije, koji su dali najveći lični doprinos, biće nagrađen i pohvaljen od strane ministra odbrane Dragana Šutanovca i načelnika GŠ VS general-potpukovnika Ljubiše Dikovića. Ovom prilikom želim da objavim da će dezangažovanje Vojske Srbije za pomoć građanima i civilnim vlastima na otklanjanju posledica elementarne nepogode prestati petog marta, kada će pripadnici VS i sva radna mehanizacija biti vraćeni u mirnodopske lokacije angažovanih jedinica".

General Mojsilović se na kraju izlaganja zahvalio predstavnicima medija na korektnoj podršci i na načinu kojim su medijski podržavali aktivnosti Vojske Srbije od početka angažovanja i tokom borbe sa elementarnim nepogodama.

Odgovarajući na pitanja novinara o održavanju puteva u kopnenoj zoni bezbednosti, general Mojsilović je rekao da je kopnena zona bezbednosti petokilometarski pojas koji se proteže uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom u dužini od 382 kilometara i da su snage bezbednosti RS razmeštene u 24 baza kontejnerskog tipa.

" Elementarne nepogode ne biraju mesto i vreme, one se pojavljuju i definitivno su uticale na izvršavanje naših zadataka u kopnenoj zoni bezbednosti. Procenili smo situaciju u preventivnom smislu i naši inžinjerijski kapaciteti sa 27 mašina locirani su već u novembru mesecu, prošle godine, na putnim pravcima do baza kontejnerskog tipa. Imali smo, naravno, obavezu da prohodnost putnih pravaca ka bazama održavamo, bio je to težak zadatak, ali realizacija zadataka u kopnenoj zoni bezbednosti nije bila ni u jednom trenutku ugrožena. Naglašavam da je 27 inžinjerijskih mašina bilo angažovano isključivo na tim zadacima i one nisu sadržane u angažovanja inžinjerijskih kapaciteta na pomoći civilnim strukturama“.

General Mojsilović je odgovorio i na pitanje u vezi finansiranja pomenutih aktivnosti i naglasio da je Vojska Srbije budžetski korisnik, ali da ostvareni operativni troškovi nisu bili planirani budžetom.

„Trošili jesmo budžetska sredstva za rad pomoći svima kojima je bila potrebna - rekao je general Mojsilović - ali taj trošak nije bio predviđen budžetskim planom, tako da je za očekivati je da će Vlada Republike Srbije refundirati pogonsko gorivo".