Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.09.2023.

Bilateralne konsultacije u oblasti odbrane sa Nemačkom



Delegacija Oružanih snaga Savezne Republike Nemačke, predvođena načelnikom Decernata za međunarodnu vojnu saradnju pukovnikom Kristijanom Šmitom, boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, radi realizacije bilateralnih konsultacija u oblasti odbrane sa delegacijom Uprave za međunarodnu vojnu saradnju.

Načelnik Uprave pukovnik Nebojša Svjetlica, prilikom susreta, upoznao je nemačku delegaciju sa trenutnom političko-bezbednosnom situacijom u regionu, glavnim aktivnostima međunarodne saradnje Ministarstva odbrane Republike Srbije i istakao značaj koji pridajemo saradnji u oblasti odbrane sa SR Nemačkom.



Načelnik Decernata pukovnik Šmit, preneo je opredeljenje nemačke strane za dalje intenziviranje bilateralnih odnosa u oblasti odbrane, u obostranom interesu.

Tokom zvaničnih razgovora, analizirana je bilateralna saradnja u oblasti odbrane i razmatrane mogućnosti za njeno dalje unapređenje. Razmenjeni su predlozi aktivnosti za 2024. godinu i izvršeno je njihovo usaglašavanje.

Obe strane su iskazale spremnost za dalje jačanje odnosa, kao i da će nakon internih procedura u sistemu odbrane, biti definisan Plan bilateralne vojne saradnje za narednu godinu, koji je u funkciji ostvarenja navedenog cilja. 
 
photoFOTOGALERIJA