Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.09.2023.

Odbrambene konsultacije delegacija ministarstava odbrane Srbije i Češke



Državni sekretar Nemanja Starović predvodio je delegaciju Ministarstva odbrane Republike Srbije koja je danas, u Domu Garde na Topčideru, imala odbrambene konsultacije sa delegacijom Ministarstva odbrane Češke Republike, predvođenom direktorom Direkcije za politiku odbrane Sektora za politiku odbrane i strategiju Ministarstva odbrane Češke dr Martinom Riglom.

Tokom razgovora razmenjeni su stavovi o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana i na istoku Evrope. Posebno je naglašena spremnost obe strane da se saradnja u oblasti odbrane intenzivira u narednom periodu, sa posebnim fokusom na vojnoekonomsku saradnju i održavanje vojnih memorijala.

Državni sekretar Starović istakao je da Češka za Srbiju predstavlja važnog i pouzdanog partnera, zbog čega je održavanje kontinuiteta vojno-političkog dijaloga na najvišem nivou od velikog značaja. On je tom prilikom zahvalio na podršci Srbiji na putu evropskih integracija.

Direktor Direkcije za politiku odbrane dr Rigl saglasio se sa potrebom unapređenja saradnje u oblasti odbrane u obostranom interesu, ocenivši da postoji značajan potencijal da se u različitim oblastima odbrambene saradnje obnove ili ojačaju odnosi.
photoFOTOGALERIJA