Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.07.2023.

Počasna nagrada “Zastava filmu” na 51. Filmskom festivalu u Sopotu



Vojnofilmski centar „Zastava film“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane dobio je počasnu Statuetu slobode na 51. Filmskom festivalu u Sopotu za doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji, a povodom 75 godina postojanja.

Umetnički direktor festivala Aleksandar Avramović uručio je direktoru Vojnofilmskog centra „Zastava film“  pukovniku Goranu Ikoniću počasnu Statuetu slobode i tom prilikom  istakao da je Zastava film umetnički "oreol" dobila negovanjem dokumentarnog, dugometražnog igranog filma i brojnih serija.

Pukovnik Ikonić zahvalio je svima koji su prepoznali značaj rada "Zastava filma" i naglasio da pored mnogobrojnih osvojenih nagrada Statueta slobode ima posebno mesto.

Uoči ceremonije otvaranja festivala, u Centru za kulturu otvorena je i izložba “75 godina Vojnofilmskog centra „Zastava film” koja prikazuje sažetu retrospektivu sedam i po decenija rada ove filmske kuće.

Počasna Statueta slobode uručena je i scenaristi i reditelju Đorđu Kadijeviću za životno delo, a festivalska publika biće u prilici da tokom trajanja festivala vidi i dokumentarni film Vojnofilmskog centra “Oflag” u kome Đorđe Kadijević priča o sudbini svog oca logoraša koji je 1942. godine odveden u nemački logor.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.07.2023
mp4 (244,63 MB)
51. Filmski festival u Sopotu