Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.05.2023.

Sastanak državnog sekretara Starovića sa ambasadorom Kraljevine Esvatini



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović sastao se danas sa ambasadorom Kraljevine Esvatini Sibusisivom Mngomezuluom.

Na sastanku sa ambasadorom Mngomezuluom, koji je ambasador Esvatinija u Briselu i na nerezidencionalnoj osnovi pokriva Republiku Srbiju, a boravi u poseti Beogradu radi predaje akreditivnih pisama predsedniku Republike Srbije, razgovarano je o mogućnostima uspostavljanja saradnje u oblasti odbrane, koja bi doprinela i unapređenju sveukupnih odnosa dve zemlje.

Državni sekretar Starović istakao je da se Srbija zalaže za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, dosledno poštovanje međunarodnog prava, očuvanje mira i stabilnosti, kao i razvijanje odnosa sa drugim državama na temelju ravnopravnosti i uzajamnog uvažavanja.

Tokom današnjeg susreta, državni sekretar Starović zahvalio je esvatinskoj strani na povlačenju priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“, kao i za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje.

Ambasador Mngomezulu rekao je da postoji prostor za uspostavljanje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa i da je prvi korak u tom pravcu potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane.

Sagovornici su se saglasili da postoji prostor za saradnju između dve zemlje u oblastima od zajedničkog interesa.
photoFOTOGALERIJA