Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.04.2023.

Učešće državnog sekretara Starovića na 18. NATO konferenciji o oružju za masovno uništavanje, kontroli naoružanja, razoružanju i neširenju OMU



Delegacija Republike Srbije, koju predvodi državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, učestvuje na 18. NATO konferenciji o oružju za masovno uništavanje (OMU), kontroli naoružanja, razoružanju i neširenju (neproliferaciji) OMU koja se održava u Vašingtonu.

Tema ovogodišnje Konferencije je „Jačanje arhitekture kontrole naoružanja, razoružanja i neširenja oružja u evoluirajućem bezbednosnom okruženju“.

Tokom Konferencije govoriće se o geopolitičkim uticajima na proces kontrole oružja za masovno uništenje (OMU), kao i o uspostavljenim institucionalnim mehanizmima sprečavanja širenja OMU na globalnom planu, a predmet diskusija su i važeći sporazumi, kojima se ograničavaju nuklearni, hemijski i biološki kapaciteti naoružanja.

Osim pripadnika Ministarstva odbrane na aktivnosti učestvuje i ambasadorka Dijana Ivančić, pomoćnik ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku.