Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.04.2023.

Sastanak pomoćnika ministra Bandića sa delegacijom Saveznog ministarstva odbrane Austrije



Pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić sastao se sa generalnim sekretarom i direktorom Direkcije za bezbednosnu politiku Saveznog ministarstva odbrane Republike Austrije dr Arnoldom Kamelom u okviru bilateralnih konsultacija između Republike Srbije i Republike Austrije u Beogradu.

Tokom sastanka, obe strane su se saglasile da se saradnja u oblasti odbrane između dve zemlje razvija u obostranom interesu i da prati jačanje sveukupnih odnosa dve države. Na sastanku je potvrđeno i unapređenje vojnoobrazovne saradnje, vojno-vojne, vojno-medicinske i saradnje pod okriljem „Grac/Krems” formata.

Takođe, prilikom razgovora sagledana je bezbednosna situacija u regionu i istaknut je značaj „Grac/Krems” formata, kao perspektivne platforme za saradnju ministarstava odbrane i oružanih snaga regiona, koja promoviše dijalog kao osnovni mehanizam za prevazilaženje razlika u stavovima i percepciji bezbednosnih rizika.

Generalni sekretar dr Kamel održao je predavanje polaznicima Visokih studija bezbednosti i odbrane u Školi nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik“ Univerziteta odbrane.

Delegacija Austrije obišla je Vojnomedicinsku akademiju, radi sagledavanja mogućnosti i definisanja temelja za dalju saradnju u oblasti vojnog zdravstva.
photoFOTOGALERIJA