Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.04.2023.

Sastanak pomoćnika ministra Bandića sa delegacijom Ministarstva odbrane Mađarske



Pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić sastao se danas sa načelnikom Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnikom Albertom Grofom koji predvodi delegaciju Ministarstva odbrane Mađarske.

U razgovoru sa delegacijom koja boravi u Beogradu radi bilateralnih odbrambenih konsultacija, pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić istakao je da je za održavanje i dalje jačanje bilateralnih odnosa neophodna posvećenost i dobra volja.

U nastavku susreta, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Nebojša Svjetlica je u okviru bilateralnih konsultacija i štabnih razgovora između Srbije i Mađarske potvrdio da je saradnja u oblasti odbrane sa Mađarskom veoma sadržajna, sa tendencijom konstantnog razvoja, u oblastima od obostranog značaja. Tom prilikom, potvrđeno je opredeljenje dva sistema odbrane za dalji razvoj i jačanje odnosa u domenu odbrane, prvenstveno u oblasti vojno-vojne i vojnotehničke saradnje.

Pukovnik Svjetlica naglasio je da u ovim veoma izazovnim vremenima za evropsku i globalnu bezbednost, podrška i saradnja Srbije i Mađarske je od izuzetnog značaja za našu zemlju i doprinosi očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i da predstavlja primer za razvijanje i negovanje iskrenog prijateljstva.

Pukovnik Grof saglasio se sa ocenom da je saradnja u oblasti odbrane između dve zemlje veoma razvijena. On je rekao da očekuje da će se u narednom periodu povećati broj aktivnosti i zahvalio se na prijateljskom dočeku istakavši da je to još jedan pokazatelj iskrenih odnosa između dve zemlje.

Kao potvrda dobre međusobne saradnje u oblasti odbrane, na nivou uprava za međunarodnu vojnu saradnju, potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje između Srbije i Mađarske za 2023. godinu.
photoFOTOGALERIJA