Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.12.2022.

Obuka na sistemima raketne artiljerije



Na poligonima i vežbovnom prostoru u okolini Niša u toku je kolektivna obuka pripadnika Mešovite artiljerijske brigade za borbenu upotrebu samohodnog višecevnog lansera raketa 128 mm „plamen-S“.

Reč je o novom ciklusu obuke na ovom raketnom sistemu koja se realizuje tokom cele godine radi očuvanja visokog nivoa osposobljenosti za pružanje vatrene podrške snagama Vojske Srbije u izvođenju operacija.

U ovom periodu obučavanja, posluge na poligonu uvežbavaju posedanje raketnog položaja, pravovremeno otkrivanje ciljeva i izvršenje posrednog gađanja, koje se primenjuje kada ne postoji optička vidljivost cilja. Obuka je modelovana u skladu sa zadatim standardima i normama za efikasno dejstvo iz ovog borbenog sredstva namenjenog za ostvarivanje snažnih, iznenadnih i brzih vatrenih udara po ciljevima izuzetne važnosti i velikih razmera na kopnu i vodi.

Kontinuiranom realizacijom obuke u Mešovitoj artiljerijskoj brigadi obezbeđuje se odlična osposobljenost pripadnika ove jedinice za borbenu upotrebu artiljerijskih i raketnih sistema, a time i visok nivo borbene gotovosti ovog sastava Kopnene vojske.
photoFOTOGALERIJA