Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.07.2022.

Četrnaesto zasedanje Mešovitog vojnog komiteta Srbija-Egipat



Četrnaesto zasedanje srpsko-egipatskog Mešovitog vojnog komiteta za saradnju u oblasti odbrane započelo je danas u Beogradu.
 
Delegaciju Ministarstva odbrane predvodi pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse i kopredsednik srpskog dela Mešovitog vojnog komiteta dr Nenad Miloradović, dok je na čelu egipatske delegacije štabni general-major Mohamed Jusef Mohamed Asaf, zamenik načelnika Operativne uprave.
 
Ceremoniji otvaranja zasedanja prisustvovao je i ambasador Egipta u Beogradu Basel Salah Mustafa Ahmed.


 
Ocenivši dosadašnju saradnju kao veoma uspešnu, na otvaranju zasedanja obe strane su se saglasile u nameri da nastave i intenziviraju vojnoekonomsku, vojno-vojnu i vojno-medicinsku saradnju.
 
Na zasedanju komiteta analiziraće se realizacija zajedničkih aktivnosti u 2021. i 2022. godini i usaglasiti i potpisati Plan aktivnosti bilateralne vojne saradnje u 2023. godini.
 
U okviru ovonedeljne posete Srbiji, delegacija Egipta realizovaće više sastanaka sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, posetu Vojnotehničkom institutu, JP „Jugoimport SDPR” i njegovim zavisnim preduzećima, kao i posete privrednim društvima iz Grupacije OIS koji proizvode složene borbene sisteme i municiju.
 
Naredno zasedanje Mešovitog vojnog komiteta biće održano u Egiptu sledeće godine.
 
photoFOTOGALERIJA