Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.01.2022.

Obuka vojnika službe telekomunikacijaU Centru za obuku veze i informatike Vojske Srbije u Gornjem Milanovcu realizuje se intenzivno obučavanje vojnika specijalnosti službe telekomunikacija.
Reč je o specijalističkoj obuci vojnika na služenju vojnog roka generacije „decembar 2021“ i dodatnom osposobljavanju novoprimljenih profesionalnih vojnika, koji se u ovoj jedinici osposobljavaju za dužnosti teleprinterista, radio-teleprinterista, radio-relejaca i telefonista-linijaša. 

Tokom obučavanja, vojnici se upoznaju sa namenom i karakteristikama radio-uređaja u Vojsci Srbije, uvežbavaju za brzo otpremanje šifrovanih i otvorenih tekstova i praktično osposobljavaju za postavljanje stanica i opsluživanje uređaja, premeštanje telekomunikacionih centara i primenu mera protivelektronske zaštite.
U procesu obučavanja koriste se uređaji starije generacije, ali i najsavremenija telekomunikaciona sredstva, koji omogućavaju pravovremen i kvalitetan prenos informacija i komandovanje uz odgovarajući stepen zaštite tajnih podataka i minimalan rizik od protivdejstva neprijatelja. 
Profesionalni vojnici će nakon završenog dodatnog osposobljavanja, stečena znanja i veštine primenjivati na svojim dužnostima u jedinicama Vojske Srbije, dok vojnicima generacije „decembar 2021“ sledi provera specijalističke osposobljenosti, a zatim i kolektivna obuka u jedinicama Vojske Srbije do završetka služenja vojnog roka.
 
 
photoFOTOGALERIJA