Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.10.2021.

Redovna obuka u grupnom letenju na avionima „orao“Na aerodromu „Morava“ i u širem rejonu Kraljeva u toku je redovna obuka pripadnika 98. vazduhoplovne brigade u grupnom letenju na avionima tipa „orao“ J-22.
 
Ovaj segment letačke obuke je posebno značajan za vojne pilote budući da se većina borbenih letačkih zadataka realizuje u grupi od više vazduhoplova kako bi se ostvarila veća udarna moć.


 
Vođe grupe vazduhoplova i pratioci, tokom obuke koja se realizuje u dnevnim, noćnim i složenim meteorološkim uslovima, uvežbavaju taktike, tehnike i procedure u pripremi i realizaciji grupnog leta, kako bi bili osposobljeni za izvršavanje namenskih zadataka u svim situacijama.
 
Istovremeno sa uvežbavanjem pilota izvodi se i obuka tehničkog sastava svih specijalnosti u eskadrili, koji se stara za ispravnost vazduhoplova i njihovu pripremu za letenje u svim vremenskim uslovima.
 
Avion „orao“ je lovac-bombarder u naoružanju 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile, namenjen za vazduhoplovnu vatrenu podršku jedinicama Kopnene vojske i dejstvo po ciljevima na zemlji.
 
 
photoFOTOGALERIJA