Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.09.2021.

Obeleženo tri decenije od smrti majora Milana Tepića i vojnika Stojadina Mirkovića



Polaganjem venaca i odavanjem počasti danas je obeleženo tri decenije od stradanja narodnog heroja majora Milana Tepića i vojnika Stojadina Mirkovića, koji su 29. septembra 1991. godine poginuli ne dozvoljavajući da hrvatske paravojne snage dođu u posed naoružanja i municije koje se nalazilo u vojnom skladištu nadomak Bjelovara.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio načelnik Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Srđan Petković, položila je danas venac kod spomenika narodnom heroju Milanu Tepiću u istoimenoj ulici u Beogradu, u okviru ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja 30. godišnjice od njegove smrti. 
 
Vence su položili i članovi porodice narodnog heroja Milana Tepića, udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Počast je odala i delegacija predvođena zamenikom komandanta Komande za obuku brigadnim generalom Nikolom Dejanovićem, koja je položila vence u kasarni "Major Milan Tepić" u Jakovu.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, položila je danas venac i odala poštu kraj biste stradalog vojnika Stojadina Mirkovića, podignute u dvorištu Osnovne škole „Miloš Marković“ u selu Gornje Leskovice kod Valjeva.

Predsedništvo SFRJ je 19. novembra 1991. godine posthumno odlikovalo majora Milana Tepića „za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru“ Ordenom narodnog heroja Jugoslavije. Spomenik Milanu Tepiću otkriven je 29. septembra 2017. godine na 26. godišnjicu od smrti narodnog heroja.
 
Vojnik Stojadin Mirković odlikovan je posthumno Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti I stepena.

Foto: Tanjug
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
29.09.2021
mp4 (131,5 MB)
Polaganje venca