Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.09.2021.

Sastanak ministra Stefanovića sa ministrom privrede Republike Srpske Petričevićem



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas u Beogradu sa ministrom privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslavom Petričevićem. Dvojica ministara razmatrala su pravce buduće saradnje u oblasti namenske industrije, a u skladu sa zaključcima donetim na poslednjoj zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske.

Ministar Stefanović ocenio je da odnosi Srbije i Republike Srpske kontinuirano jačaju i da su primer kako se zajednički radi na razvoju i stvaranju boljih uslova života za građane, a istovremeno doprinosi očuvanju stabilnosti regiona.  

On je podsetio na razvijenu saradnju u obostranom interesu koju su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ostvarili sa fabrikama iz Republike Srpske, kao što su „Orao“ iz Bijeljine, „Kosmos“ iz Banjaluke i Fabrikom motora specijalne namene sa Pala.

Kako je ministar Stefanović naveo, samo sa preduzećem “Orao” Ministarstvo odbrane ove godine je potpisalo najveći pojedinačni ugovor o remontu motora za naše RV i PVO, u vrednosti 3,7 miliona evra, dok je „Kosmos“ dobio posao remonta sistema Kub.

Na ovaj način Srbija nastavlja jačanje kapaciteta i modernizaciju svoje vojske, a istovremeno investira i doprinosi jačanju privrede Republike Srpske, ocenio je Stefanović.

Ministar Petričević ovom prilikom se zahvalio na saradnji koju Srbija ostvaruje sa namenskom industrijom Republike Srpske ističući da je ona od značaja i za očuvanje i otvaranje novih radnih mesta u ovim preduzećima, ali i za ukupnu privredu Srpske. On je, takođe, potvrdio opredeljenost za dalje strateško produbljivanje ove saradnje.

Sastanku dvojice ministara su prisustvovali državni sekretar Ministarstva odbrane Branko Živanović i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, kao i pomoćnik ministra Petričevića za industriju Sonja Tovilović i direktor preduzeća „Orao“ Mladen Stojanović.  
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.09.2021
mp4 (86,9 MB)
Sastanak