Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.09.2021.

Predsednik Vučić: Ne postoji ništa preče od jedinstva našeg naroda



Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen je danas u Republici Srbiji nizom događaja, a kao kruna praznika, na beogradskom Savskom trgu, kraj Spomenika Stefana Nemanje, utemeljivača srpske države, održana je centralna manifestacija, sa bogatim kulturno-umetničkim programom.

Manifestaciji su uz predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Vlade Ane Brnabić, prisustvovali i potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, sa članovima svojih kolegijuma.

Obraćajući se prisutnima, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je da za nas nema ničeg lepšeg od naše zastave i da ne postoji ništa važnije i preče od jedinstva našeg naroda.

- Kralj Petar Prvi Karađorđević uručio je juna i novembra 1911. godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci. Ni jedna od tih zastava nije zarobljena. To je presedan u istoriji modernog ratovanja. Junaci kojima je poveren zadatak da se staraju o tim zastavama, prošli su sve bitke balkanskih i Prvog svetskog rata da bi, baš na današnji dan 1918. godine, jurišajući ispod tih barjaka, pobedonosno krenuli u proboj Solunskog fronta. Slava našim velikim srpskim junacima! Našim precima, junacima Kolubare, Cera, Kumanova, nosiocima Karađorđeve zvezde i Albanaske spomenice, srpska trobojka crveno-plavo-bela bila je veća, važnija i preča od života, jer ih je opominjala da sloboda Srbije nema ni cenu ni alternativu. Zato su barjaktari ginuli, ali su zastave preživele – podsetio je predsednik Vučić.

Današnji praznik srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležavamo zbog svih koji su ginuli pod tom zastavom i tim imenom, poručuje predsednik i dodaje da je ovaj praznik možda naš najvažniji praznik, koji nam jasno govori ko smo, odakle dolazimo i gde idemo.

- To je praznik našeg identiteta, onog u kojem se sjedinjuju jezik, kultura, tradicija, vera, ali i vrednosti na kojima počiva čitavo društvo. Vrednosti koje jednu državu čine civilizovanom, uređenom, sposobnom da pamti, ali i da zna šta joj je i zašto činiti. Datum koji smo izabrali, 15. septembar, je datum proboja Solunskog fronta, onaj dan u kojem zajedno leže i naš bol i naša slava – ističe predsednik Srbije i naglašava da je taj dan bio prvi u nizu istih takvih plebiscita na kojima je srpski narod, bez obzira na krvavu cenu, iznova birao Srbiju i njenu slobodu.

Predsednik Vučić poručuje da je danas važno da na još jednom takvom plebiscitu usvojimo novi plan za budućnost, onu u kojoj ćemo se ponositi svojom zastavom, znajući da je ona zastava slobode i mira, sa kojom nameravamo da sačuvamo svoj srpski identitet i za sebe izdejstvujemo pravo na ime, istoriju, kulturu, jezik, veru, tradiciju i postojanje, tj. sva prava koja priznajemo drugima.

Predsednik Vučić podseća i da na ovim prostorima ne postoji nacija koja je prošla kroz toliku tamu i podnela tolike žrtve da bi ugledala svetlo i postala slobodna. Zato je važno da našu zastavi i sve one koji su se za nju žrtvovali ne zaboravimo i da našu trobojku sa ponosom nosimo.

- Još jedna važna lekcija koju moramo da naučimo jesu i sve naše besmislene podele, svi propali snovi koje smo sanjali, svaka greška koju smo napravili, ali ono što u tome jeste bitno je da je ta zastava naša, da ona predstavlja jedinstvo koje se zasniva na činjenici da nismo savršeni, da jesmo različiti, ali i da znamo da je lepota zajedništva i lepota zastave upravo u tome. Baš zato naša crveno-plavo-bela trobojka nije nikakav poziv na jednoumlje, već potpuno suprotno, na čuvanje naših razlika pod jednom, istom crveno-plavo-belom trobojkom, pod simbolom slobode, identiteta, postojanja, prava na život, jer to jesu uslovi za različitost – poručuje predsednik Vučić.

Za sve ljude na Balkanu mora da važi isto, bez obzira gde žive, a to je da budu slobodni u istoj meri, sa istim pravima, naglašava predsednik Vučić. On poručije i da ne postoji nekakav poseban „srpski svet“ za koji nas pojedini optužuju, već da je to svet slobodnih ljudi, sa pravom da glasno i bez posledica mogu da izgovore, uvek i na svakom mestu, prezime i ime naroda kojem pripadaju.

- Za nas nema ničeg lepšeg od naše zastave. Za nas ne postoji ništa važnije i preče od jedinstva našeg naroda. Ne treba nam ništa tuđe. Samo hoćemo da budemo svoj na svome. Ne trebaju nam druge granice, ne treba nam baš ništa, samo da smemo da kažemo da nosimo srpsko ime i prezime.

Predsednik Srbije ističe i da današnji praznik ima ulogu dokaza da biti Srbin ne znači biti kriv i nositi teret osude, već upravo suprotno, da uz to ime idu i ponos zbog Mišara, Deligrada, Ćele-kule, Takova, Kumanova, Miloša, Đorđa, Mihaila, zbog Kolubare, Cera, Kajmakčalana, Petra i Aleksandra i svih života datih za pokušaj svih antifašista da sačuvaju slobodu i života mučenika iz Prebilovaca, Jadovna, Jasenovca, koji se ne smeju zaboraviti.

- I to smo mi. To je nova Srbija, drugačija, ponosna, koja ni od koga ništa ne traži i koja nikoga neće da moli, koja samo hoće da ima prava baš kao što imaju i svi ostali. To je naš srpski jezik, jezik Meše Selimovića, Ive Andrića, Miloša Crnjanskog. To je kultura koju smo stvarali, to je vera bez mržnje, to je naše biće. To nas određuje, čini dostojnim narodom i daje snagu i nauk da u ovom veku, čiji temelji su nam danas u rukama, tražimo mir i da svoju snagu i veličinu otkrijemo u životu i onome što ga čini boljim, u radu, u velikim poduhvatima pravljenja puteva i mostova, u povezivanju fabrikama, novim bolnicama, u znanju i veri da umemo i možemo jednako ili više od svih drugih – rekao je predsednik Vučić.

On dodaje da, kao što se mi ponosimo precima koji su se žrtvovali za slobodu, treba da naučimo potomke kako se za slobodu živi i kako se u njoj živi, kako da pamte i poštuju temelje.

- A temelj jeste to ime – Srbija, srpski narod i ta naša crveno-plavo-bela zastava. Temelj je ovaj praznik našeg identiteta, naše istorije, ali i naših različitosti, koje daju i slavu i bol u prošlosti i jasan plan za budućnost – naglašava predsednik Vučić, zahvalivši se predstavnicima srpskog naroda iz zemalja u regionu koji su došli na svečanost u Beogradu i svima koji slave današnji praznik.

- Hoću da kažem veliko hvala našem narodu u Republici Srpskoj i njihovim predstavnicima koji su ovde, predsednicima Dodiku i Cvijanović. Hoću da kažem veliko hvala našem narodu u Crnoj gori i njegovim predstavnicima koji se ne stide da kažu da su Srbi. Hoću da kažem veliko hvala i našem mučeničkom narodu na Kosovu i Metohiji, njihovim predstavnicima koji su večeras ovde, ali i svima onima koji danas nisu smeli da istaknu svoju srpsku zastavu zbog pretnji njihovih režima u regionu, da im kažem hvala jer znam da su njihova srca večeras ovde, sa nama i da kucaju za nas, za svoj srpski narod – poručio je predsednik Vučić.

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, obraćanje je započeo stihovima Alekse Šantića: „Svuda, tamo, gde je srpska duša koja, tamo je meni otadžbina moja“, a zatim zahvalio predsedniku Srbije Vučiću za napor koji je uložio da bi nas okupio o ovom prazniku.

- Jedinstvo smo uvek pokazivali u najtežim istorijskim trenucima i to je dalo i odredilo karakter našeg naroda i taj karakter se razlikuje od drugih koji su olako prihvatali podaništvo i tutorstvo, a sloboda je uvek čekana da je podare najčešće Srbi, kroz istoriju i kroz vekove – ističe Dodik i podseća da su Srbi uvek stajali u odbrani svoje slobode pred najvećim silama, prolazili golgote, ali nisu dali slobodu, bez koje ne mogu da žive.

Dodik naglašava da je Republika Srpska ponosna što je baš danas sa Narodnom skupštinom Republike Srbije usvojila Zakon o zaštiti ćirilice.

- To je deo naših zajedničkih napora i jedinstva. Verujem da je to prvi u nizu onih koje ćemo usvojiti zajedno i da vođstvo predsednika Vučića proizvodi svake godina ovako moćnu manifestaciju našeg jedinstva, jer mi smo Srbi iz Republike Srpske ponosni na to – rekao je Dodik.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije podsetio je na hrišćanske, jevanđeljske i svetosavske principe po kojima srpski narod živi, objašnjavajući da su upravo oni način da se prevaziđu sukobi i da među ljudima zasijaju lepota jedinstva i slobode u svemu dobrom i čestitom.

- Molim se na današnji dan, zajedno sa svima vama ovde sabrnima, molim se Bogu da nikada ne budemo pokretani sitnim i sebičnim strastvima. Da nikada zbog tih sitnih strasti i interesa ne budemo nasuprot jedni drugima, nego da budemo jedno u sebi, jedno među sobom, a onda da gradimo jedinstvo sa svima. Nije važno koliko ćemo u tome uspeti. Važno je da budemo na tom putu, da se trudimo, da uredimo sebe i svoj dom te da kao takvi pokušamo da budemo dobar primer za ugled svima i to u dobru i vrlini. Tako ćemo, nezavisno od toga šta drugi o nama misle i šta nam čine, biti blagosloveni. Neka je svima nama, čitavom srpskom narodu srećan i blagosloven praznik jedinstva, slobode i nacionalne zastave – poželeo je patrijarh Porfirije.

Centralna proslava praznika završena je vatrometom i pesmom „Ovo je Srbija“, a nešto ranije pre tog događaja, povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, pripadnici Gardijskog bataljona izvršili su počasnu artiljerijsku paljbu sa Savskog platoa na Kalemegdanu.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.09.2021
Obraćanje predsednika Vučića
15.09.2021
Obraćanje patrijarha Porfirija
15.09.2021
Obraćanje Milorada Dodika
15.09.2021
mp4 (162,32 MB)
Svečanost