Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.10.2016.

Humanitarna pomoć za AlepDanas je sa niškog aerodroma „Car Konstantin“ avion Iljušin - 76 poneo humanitarnu pomoć Republike Srbije za sirijski grad Alep. Utovaru humanitarne pomoći i ispraćaju aviona prisustvovali su državni sekretar Ministarstva odbrane Nenad Nerić i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin. U donaciji Republike Srbije za pomoć Siriji nalazi se  hrana (brašno, šećer, ulje...), odeća i obuća, lekovi  i vreće za spavanje.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin je naglasio da je humanitarna akcija Srbije isključivo namenjena za pomoć Sirijcima koji stradaju od terorističkih pretnji i terorističke ofanzive.
To je pomoć za sirijsku decu, sirijsko civilno stanovništvo, kome je pomoć vrlo potrebna upravo sada - rekao je Aleksandar Čepurin.


– Humanitarna akcija je smišljena i ostvaruje se u okviru međunarodnog prava i u sklopu napora koji se preduzimaju od strane OUN. Posmatrao sam kako je na human  i prijateljski način Srbija primala izbeglice koje su dolazile sa Bliskog istoka,  a i ova akcija  pokazuje dobru, veliku dušu i plemenitost srpskog naroda. Ova humanitarna akcija nije uperena ni protiv koga, ona će pomoći hiljadama ljudi, deci, starcima, nedužnim civilima, koji će dobiti hranu, različite namirnice i lekove. Sirijski narod trebalo bi da kaže veliko hvala srpskom narodu koji je prosledio ovu pomoć, a svaki Srbin trebalo bi da oseti ponos da je pomogao nekom u velikoj nestašici i patnji. Verujem da će humanitarna pomoć biti efikasno i bezbedno dopremljena do Alepa i uručena svima kojima je namenjena, rekao je ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.10.2016
mp4 (88,77 MB)
Humanitarna pomoć
20.10.2016
mp4 (125,97 MB)
Izjava ambasadora Rusije 1 deo
20.10.2016
mp4 (105,77 MB)
Izjava ambasadora Rusije 2 deo