Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.09.2016.

Svečanost povodom praznika logističkih službi



Svečanost povodom praznika logističkih službiSvečanost povodom obeležavanja praznika logističkih službi, koju tradicionalno zajednički organizuju Sektor za materijalne resurse Ministarstva odbrane i Uprava za logistiku Generalštaba Vojske Srbije, održana je danas u amfiteatru Vojnotehničkog instituta.

Proslavi dana intendantske službe, koja se obeležava 14. septembra, kao i tehničke i saobraćajne službe, koje slave dan kasnije, prisustvovali su državni sekretar Nenad Nerić, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, kao i mnogobrojni gosti iz sistema odbrane.

Čestitajući praznik domaćinima, državni sekretar Nerić je rekao da je za poštovanje to što intendantska služba postoji 130 godina, dok tehnička obeležava 125, a saobraćajna 108 godina od nastanka.
 
– Sposobnost snaga za brzo razmeštanje, a da pri tome očuvaju potreban nivo osposobljenosti za izvođenje operacije, jedna je od ključnih sposobnosti oružanih snaga – rekao je Nerić i podsetio da ostvarenje takvih ciljeva nije zamislivo bez postojanja adekvatnog sistema logističke podrške.

Svečanost povodom praznika logističkih službiNerić je dodao da tehnička, intendantska i saobraćajna služba predstavljaju okosnicu postojanja logističke podrške, koja nema nimalo lak zadatak, i najavio da vizija razvoja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije podrazumeva da budemo još bolji i efikasniji.

– U periodu pred nama želja nam je da kroz nabavku novih ali i remont i modernizaciju postojećih sredstava naoružanja i vojne opreme, značajno unapredimo nivo sposobnosti jedinica Vojske Srbije, ali ćemo raditi i na razvoju preduzeća odbrambene industrije, rekao je državni sekretar i, kao posebno bitno poboljšanje, najavio rad na unapređenju naučno-istraživačke delatnosti.

Načelnik Uprave za logistiku Generalštaba, brigadni general Željko Ninković rekao je da je obeležavanje dana logističkih službi prilika za sagledavanje dostignutih sposobnosti.

On je konstatovao da su svi svesni činjenice da su logističke službe finansijski veoma zahtevne, a da finansijski razlozi u velikom stepenu utiču na ključne faktore, što determiniše veličinu snaga koje se mogu stvoriti i izdržavati u miru i koristiti u ratu.

Državni sekretar Nerić i general-potpukovnik Jovica Draganić uručili su zahvalnice za uspešnu saradnju u oblasti logističke podrške licima i organizacijama izvan sistema odbrane, dok je načelnik Uprave za logistiku Generalštaba brigadni general Željko Ninković uručio priznanja nagrađenim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA