Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
08.11.2019.

Obeležen Dan finansijske službe




Povodom Dana finansijske službe i obeležavanja jubilarnih 75 godina od njenog konstituisanja, državni sekretar mr Bojan Jocić otvorio je danas, u Domu Garde na Topčideru, seminar organa finansijske službe, na kojem je, čestitajući praznik prisutnima, istakao značaj i doprinos te službe u reformi i unapređenju sistema odbrane.
– U proteklom periodu višestruko je povećano izdvajanje sredstava za opremanje vojske naoružanjem i vojnom opremom, infrastrukturne radove, kao i za povećanje plata i drugih primanja zaposlenih, odnosno ukupno unapređenje standarda i materijalnog položaja svih pripadnika u sistemu odbrane. Ništa od toga ne bi bilo moguće da nije bilo vas, jer je ova služba početak i kraj svake priče. Ukoliko sve ne prođe kroz finansijsku službu koja treba da sagleda šta je potrebno uraditi, ako ta služba ne da predlog kako da se nešto uradi, naravno, u skladu sa zakonom i propisima, mi dalje ne možemo da idemo – istakao je državni sekretar Jocić.

O radu službe u protekloj godini, finansiranju Ministarstva odbrane i Vojske srbije u tekućoj i o predlogu budžeta za 2020. godinu, govorio je načelnik Uprave za budžet pukovnik dr Milan Milunović.

– Uspeli smo da obezbedimo nedostajuća sredstva i da ove godine isfinansiramo sve prioritetne zadatke. Zahvaljujući rebalansu budžeta i izdvajanju sredstva iz tog rebalansa, dobili smo ovogodišnje povećanje plata od 9% i obezbedili stabilnost u finansiranju do kraja godine – naglasio je pukovnik Milunović. On je kao značajnu smernicu daljeg istakao i to što su na sednici Vlade usvojena planirana veća budžetska sredstva za vojsku i što je u Narodnoj skupštini zakazana rasprava o budžetu.
Dan finansijske službe obeležava se 8. novembra, kao sećanje na datum kada je 1944. godine formirano Finansijsko odeljenje pri Povereništvu narodne odbrane, koje je postalo rukovodeći organ finansijske službe za celu Narodnooslobodilačku vojsku Jugoslavije. Na taj način finansijska služba po prvi put je pravno konstituisana kao posebna služba u organizaciji vojske.