Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
04.11.2019.

Otkrivena bista Jevgenija Primakova – velikog građanina Rusije i prijatelja Srbije



U čast nekadašnjem premijeru Ruske Federacije Jevgeniju Maksimoviču Primakovu, danas je u Ruskom domu u Beogradu, otkrivena bista sa njegovim likom. Svečanom događaju prisustvovao je predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksanadar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i brojne druge zvanice iz sfere javnog života i diplomatije. Bistu sa likom ruskog diplomate, političara i humaniste otkrili su Irina Primakova, udovica Jevgenija Primakova i autor umetničkog dela Andrej Tirtišnikov.
 
Obraćajući se prisutnima, predsednik Vučić je podsetio da se danas u Ruskoj Federaciji osim praznovanja Dana narodnog jedinstva obeležava još jedan jubilej – 90 godina od rođenja Jevgenija Primakova, oca moderne ruske diplomatije i velikog državnika koji je prema rečima predsednika „svojim jedinstvenim, savesnim predanim i dalekovidim obavljanjem visokih dužnosti trajno upisao svoje ime ne samo u rusku već i u svetsku istoriju i iza sebe ostavio neizbrisiv trag.“
 
Predsednik Vučić opisao je Primakova kao upečatljivu ličnost, neiscrpne snage duha i večne ljubavi prema ruskoj otadžbini, zahvaljujući čemu će sa mnogo poštovanja biti upamćen ne samo tamo gde je živeo i delao već daleko van ruskih granica.
 
- Njegov čuveni demarš 1999. godine, nakon što je saznao za početak bombardovanja SR Jugoslavije i početak agresije na jednu suverenu zemlju, poznat kao „zaokret iznad Atlantika“, za Srbiju je značio mnogo. Čini mi se, iako tada nismo spaseni, da danas vidimo koliko je njegova politika bila dalekovida, ozbiljna i odgovorna. Taj gest je značio i potpuni zaokret u spoljnoj politici Rusije, koji podrazumeva koncepciju višepolarnog sveta, zasnovanu na očuvanju nacionalnih interesa, pragmatizmu i mnogostranosti – rekao je predsednik Vučić, dodajući da spoljnopolitički prioriteti koje je postavio Jevgenij Primakov imaju svoj odraz u aktivnostima današnjeg rukovodstva Ruske Federacije, što omogućava zemlji da održi političku stabilnost, uprkos brojnim pritiscima spolja.
 
U vremenu u kojem se Primakov borio za interese svoje zemlje bilo je malo onih koji su to želeli da vide, podseća predsednik Vučić i dodaje da je Srbija tada osetila važnost njegove borbe za jednakost, pravdu i pravičnost i da za našu zemlju Primakov predstavlja prijatelja, onakvog kakav prijatelj treba da bude – osvedočen, čvrst, uz nas i u najtežim trenucima. Rekavši da je uveren da će dela Jevgenija Primakova služiti kao putokaz budućim pokolenjima, predsednik Vučić je poručio da će Primakov večno živeti, jer će u našoj zemlji ostati zauvek upamćen. 
 
Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko je iz velikog ličnog, ali i Primakovljevog poštovanja prema Srbiji i srpskom narodu, na ceremoniji otkrivanja biste govorio na srpskom jeziku. On je istako da je imao sreće da u Ministarstvu spoljnih poslova Ruske Federacije svojevremeno radi pod vođstvom Primakova „velikog građanina Rusije“, kako ga je nazvao predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.
 
- Čitava delatnost Jevgenija Maksimoviča bila je prožeta zaštitom i brigom o nacionalnom interesu – priseća se ambasador Bocan-Harčenko i dodaje da pamti upute koji su bili prožeti brigom o saradnji sa Srbijom i brigom o prisustvu, autoritetu i snazi Rusije na Balkanu. Kao primere navodi zalaganje Primakova da se organizuje Ministarska konferencija za implementaciju Dejtonskog sporazuma i Primakovljev doprinos u sastavljanju Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, za rešavanje krize na Kosovu i Metohiji u međunarodno-pravnom okviru. Otkrivanje biste sa likom Primakova u Ruskom domu u Beogradu, ambasador Bocan-Harčenko ocenio je kao simboličan gest jer je Primakov voleo Srbiju i srpski narod.
 
Bivši predsednik Vlade Ruske Federacije Sergej Vadimovič Stepašin i blizak prijatelj Jevgenija Primakova, rekao je da je Primakov nesumnjivo i danas jedan od najpopularnijih i najpoštovanijih ljudi u Rusiji, naučnik, diplomata i čovek kojeg vlast nije promenila. On je istakao da je Primakov 1999. godine, u vreme dok je bio premijer, spasio Rusku Federaciju od ekonomske katastrofe, kao i da je 1996. godine promenio pravac spoljnopolitičkog kretanja Rusije, postavivši novi, koji se i danas sledi.
 
Stepašin je istakao da je ovo praznik za diplomatiju i izrazio zadovoljstvo što je bista otkrivena u srcu Beograda, na Dan narodnog jedinstva koji kao praznik jedinstva i saglasja, zapravo govori i o odnosima koji vladaju između Srbije i Rusije.
 
Rukovodilac ruske Federalne agencije za poslove Zajednice nezavisnih država, sunarodnike u rasejanju i međunarodnu društvenu saradnju Eleonora Valentinova Mitrofanova istakla je da je otkrivanje biste u čast Jevgenija Primakova simboličan gest i zbog obeležavanja 20 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju. Nemoguće je ne prisetiti se da je Primakov, kada je u avionu saznao da je NATO počeo agresiju nad SR Jugoslavijom, odlučio da otkaže svoju posetu SAD i iznad Atlantskog okeana i naredio da se njegov avion okrene i vrati u Moskvu, podseća Mitrofanova i poručuje da je taj njegov gest zapravo govorio koliko je Primakov podržavao SR Jugoslaviju i bio protiv groznog čina – bombardovanja jedne suverene zemlje. Za otkrivanje biste, Mitrofanova je rekla da je izraz zahvalnosti i poštovanja velikog čoveka, kakav je Primakov bio.
 
Današnju svečanu ceremoniju otkrivanja biste u čast Jevgeniju Maksimoviču Primakovu uveličao je i Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije intoniranjem himni Republike Srbije i Ruske Federacije.