Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.09.2016.

Intenzivna saradnja sa Nemačkom u oblasti odbrane



Redovni štabni razgovori između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Saveznog ministarstva odbrane Nemačke održani su u Berlinu. Delegaciju Ministarstva odbrane Srbije predvodio je vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane general-major Slađan Đorđević, a u delegaciji su bili i pukovnik Dejan Cimbaljević, izaslanika odbrane Republike Srbije u Berlinu i potpukovnik Goran Timotijević iz Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane. U delegaciji Saveznog ministarstva odbrane bili su kapetan bojnog broda Hans Jerg Detlefson, zamenik direktora Politike odbrane, savetnik Holger Kaš i izaslanik odbrane SR Nemačke u Beogradu potpukovnik Ingo Gnojke.

Intenzivna saradnja sa Nemačkom u oblasti odbraneU otvorenom i konstruktivnom razgovoru istaknuto je da je bilateralna saradnja u oblasti odbrane intenzivna i sadržajna, uz prostor za njen dalji razvoj. Uz ponovljene stavove Republike Srbije po pitanju statusa Kosova i Metohije, izražena je zahvalnost za korektnu saradnju i profesionalni pristup u izvršavanju zadataka nemačkog kontigenta u sastavu KFOR.

Posebno je izdvojena saradnja u oblasti zajedničkog angažmana u multinacionalnim operacijama. Nemačka strana je istakla značaj zajedničkog učešća pripadnika Vojske Srbije i Bundesvera u EU misiji u Maliju, koja daje poseban kvalitet saradnji, ali i zainteresovanost za povećanje broja pripadnika medicinskog tima Vojske Srbije u misiji. 

Naglašen je značaj angažmana Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa policijom na obezbeđenju državne granice prema Bugarskoj i Makedoniji, kao i pružanju pomoći izbeglicama na teritoriji naše zemlje tokom migrantske krize, kroz saradnju sa organima lokalne samouprave i nadležnim organima.

U svetlu aktuelne migratorne krize, istaknuto je i da je nužna intenzivnija saradnja obaveštajnih i bezbednosnih struktura dve zemlje, što je potvrđeno i tokom susreta sa načelnikom Vojnoobaveštajne agencije brigadnim generalom Jirgenom Brocom, i dogovorenom posetom Beogradu.

Nemačka strana prenela je da je stabilnost Zapadnog Balkana zajednički interes dve države i da će nastaviti sa podrškom Republici Srbiji u evrointegracijama. Dogovoren je nastavak nemačke pomoći vojnom školstvu Srbije kroz program „Pomoć u obuci i školovanju“, kao i pronalaženje mogućnosti za stvaranje vidljivijih rezultata u oblasti vojnoekonomske saradnje. Istaknuto je da će susreti na najvišem nivou upotpuniti sliku razvijene saradnje i dati snažan podsticaj njenom daljem intenziviranju.