Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.05.2016.

Taktička vežba s bojevim gađanjem na „Pasuljanskim livadama“



Morava 2016Na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“ danas su, u okviru vežbe „Morava 2016“, pripadnici Treće brigade kopnene vojske uz podršku 98. vazduhoplovne brigade izveli taktičku vežbu s bojevim gađanjem pod nazivom „Leto 2016“.

Na vežbi je ojačani mehanizovani bataljon iz sastava Treće brigade izvodio napadne operacije uz podršku aviona i helikoptera koji su izvodili bojeva gađanja zemaljskih ciljeva. Dejstvovali su avioni „orao“, helikopteri „gama“, tenkovi M-84, borbena vozila pešadije BVP M-80A, protivoklopna lansirna oruđa POLO M-83, samohodne haubice 122 mm, minobacači 120 mm...

Vežbi su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, komandanti Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Milosav Simović i general-major Ranko Živak, načelnici Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove i Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba brigadni generali Ilija Todorov i Marinko Pavlović, komandanti Prve i Treće brigade kopnene vojske brigadni generali Željko Petrović i Mile Jelić.

Morava 2016Na kraju se učesnicima vežbe obratio general-potpukovnik Jovica Draganić, koji je rukovodilac komandno-taktičke vežbe „Morava 2016“, i čestitao im na uspešno izvedenoj vežbi. On je rekao da su učesnici vežbe dejstvujući združeno sa jedinicama RV i PVO prikazali vojničku čvrstinu, veštinu, korišćenje taktike, tehnike i procedura.

– Cilj koji je Komanda Kopnene vojske postavila za ovu vežbu danas, a uklapajući je u vežbu „Morava 2016“, je u potpunosti ostvaren. I nas i vas očekuju novi zadaci, nova dinamika i novi tempo angažovanja na vežbi „Morava 2016“. Još jednom pohvaljujem zalaganje, znanje, veštinu, rukovođenje i komandovanje na ovoj taktičkoj vežbi. Stečena iskustva pretočite već sutra u sledeća obučavanja i osposovljavanja – istakao je general Draganić.

Svoje zadovoljstvo izvedenom vežbom izrazio je pred postrojenim učesnicima vežbe komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, ocenivši je kao vrlodobru, realizovanu veoma kvalitetno, u kojoj su njeni učesnici pokazali da Vojska Srbije ima stručnu, osposobljenu i borbeno spremnu vojsku.

Morava 2016Komande i jedinice Vojske Srbije su i danas rešavale brojne zadatke na vežbi „Morava 2016“.

Na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca pripadnici Četvrte brigade kopnene vojske i Specijalne brigade uvežbavali su borbu u urbanoj sredini uz upotrebu opreme za žive simulcije.

Manevar brodova i pripreme za gađanja brodskim naoružanjem danas su u fokusu jedinica Rečne flotile.

Avioni, helikopteri, raketne i radarske jedinice su angažovani na združenom taktičkom uvežbavanju Ratnog vazduhoplovstva i PVO. Pripadnici 252. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile su avionima „supergaleb G4“ fiktivno dejstvovali po radarskim i raketnim položajima i aerodromima baziranja, dok su avioni „mig-29“ i „mig-21“ iz 101. lovačko-avijacijske eskadrile izvršavali lovačko-presretačka dejstva.

Morava 2016Na ciljeve u vazduhu lovačku avijaciju su navodili pripadnici 126. brigade VOJIN, koji su kao i prethodnih dana sa položaja van mirnodopskih lokacija osmatrali vazdušni prostor i objedinjenu sliku situacije u vazduhu dostavljali svim korisnicima.

Pripadnici 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile su „orlovima“ izvršili bojeva gađanja zemaljskih ciljeva na poligonu „Pasuljanske livade“, a avionom „supergaleb G4“ – fiktivna dejstva po radarskim položajima.

Jedinice 250. raketne brigade naoružane raketnim sistemima „kub“ i „neva“ fiktivno su dejstvovale po vazduhoplovima koji simuliraju nalet neprijateljske avijacije.

Odeljenja za intervenciju Komande za obuku izvode uvežbavanja u okviru logorovanja na poligonu „Krivul“ kod Zaječara.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA