Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.05.2016.

Uspešno završena Multinacionalna vežba „Platinasti vuk 16“



Uspešno završena Multinacionalna vežba „Platinasti vuk 16“Danom visokih zvanica danas je u Bazi “Jug” i na poligonu “Borovac” završena Multinacionalna vežba “Platinasti vuk 16”, koja je prethodne dve nedelje okupila više od tri stotine pripadnika vojski sedam država.

Cilj vežbe bilo je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou, obuka jedinica u taktikama, tehnikama i procedurama prilikom realizacije zadataka u operacijama podrške miru ali i civilnim strukturama, kao i unapređenje obučenosti jedinica za rad s medijima u multinacionalnom okruženju.

Pripadnici Vojske Srbije, s kolegama iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Uspešno završena Multinacionalna vežba 
„Platinasti vuk 16“Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije i Crne Gore, prvo u pripremi, a poslednja tri dana i praktično, uspešno su realizovali teme iz oblasti „Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama“ prema različitim sadržajima. Među njima su pružanje prve pomoći, postupak sa improvizovanim eksplozivnim napravama, obuka na simulatoru virtuelnog borbenog prostora, kontrola masovnog okupljanja, civilno – vojna saradnja, pravo u oružanim konfliktima, odnosi s javnošću kao i mogućnosti nesmrtonosnog oružja.

Danu visokih zvanica, na kome su prezentovane neke od radnih tačaka, prisustvovali su zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general potpukovnik Jovica Draganić, načelnik Uprave za obuku i doktrinu, brigadni general Marinko Pavlović, komandant 4. brigade Kopnene vojske brigadni general Zoran Lubura i predstavnici oružanih snaga zemalja učesnika, među kojima i zamenik ambasadora SAD u Beogradu, Gordon Dugud, kao i strani vojni predstavnici akreditovani u Republici Srbiji.

Čestitajući učesnicima na uspešno izvršenom zadatku, zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Jovica Draganić rekao je da je vežba „Platinasti vuk 16“, po svom sadržaju, karakteru i obimu realizacije, jedna od najsloženijih u pripremi za učešće u mirovnim operacijama, i da mu je veoma drago što su u njoj zajednički učestvovali predstavnici vojski sedam država.

– Osim što smo sve učinili da budemo dobri domaćini, ove godine smo prvi put bili u prilici da planiramo, organizujemo i usmeravamo aktivnosti - rekao je general Draganić i poručio učesnicima da su pokazali visok stepen profesionalizma, ostvarili cilj zajedničkog uvežbavanja ali i međusobno Uspešno završena Multinacionalna vežba „Platinasti vuk 16“razumevanja tokom trajanja vežbe, što je potvrda da zajednički rad donosi odlične rezultate i daje odgovor na zajedničke izazove.

Izražavajući zadovoljstvo zbog uspešnog završetka „kompleksnog zadatka“, komandant 4. brigade Kopnene vojske, brigadni general Zoran Lubura, podsetio je da je reč o trećoj vežbi ovog tipa koje su realizovane u prethodne dve godine.

Do sada su realizovane dve vežbe „Platinast vuk“ - 14 i 15, obe pre dve godine. Pripadnici 4. brigade Kopnene vojske, učestvovali su sa dva voda na vežbi „Platinasti vuk 14“, sa jednim, na Međunarodnoj vežbi u Hohenfelsu u Nemačkoj, iste godine, a ove godine - s jednom četom.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA