Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.05.2021.

Ministar Stefanović završio zvaničnu posetu Španiji



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović izrazio je zadovoljstvo dvodnevnom posetom Španiji koja je, kako je ocenio, pokazala da Srbija ima šta da ponudi i da srpski stručnjaci poseduju znanje što se i u Madridu u razgovorima na temu zajedničkih projekata pokazalo veoma korisnim.

Stefanović je u izjavi za Tanjug istakao da je razgovarao sa koleginicom Margaritom Robles i direktorom za naoružanje admiralom Santjagom Ramonom Gonzalesom Gomezom o zajedničkoj saradnji i mogućnostima razvoja odnosa naše dve vojske.

– Izuzetno mi je važno da vojno-tehnička saradnja i saradnja u domenu odbrambene industrije bude intenzivna. Razgovore o konkretnim projektima nastavićemo u Beogradu. Imao sam priliku da čujem pozitivne stavove ministarke Robles i kolega iz vojno-tehničke saradnje i drago mi je da vidim da naši stručnjaci imaju šta da ponude – rekao je Stefanović.      
         
Ministar je dodao da je poseta pokazala da je naš sistem odbrane razvio određene vojno-tehničke projekte koji mogu da budu komplementarni sa španskim.

On je takođe ocenio da je poseta Madridu potvrdila principijelni stav Španije u vezi sa jednostrano proglašenom nezavisnošću Kosova.

– Španija, takođe, kao članica EU i kao država koja je članica NATO može u velikoj meri da igra značajnu ulogu i pomogne da Srbija očuva bezbednost u svojoj južnoj pokrajini i zaštiti srpski narod – rekao je Stefanović.

On je dodao da je tokom razgovora bilo reči i o obuci naših padobranskih jedinica koje će uskoro biti organizovane u Španiji, ali i razmeni znanja i iskustava u oblasti vojne saradnje. 

– Očekujem da tokom ove godine intenziviramo sve dogovoreno sa Špancima i da ministarka Robles poseti Beograd – naveo je Stefanović, koji je večeras završio dvodnevnu posetu Kraljevini Španiji.
 
videoVIDEOGALERIJA
12.05.2021
mp4 (142,28 MB)
Izjava ministra Stefanovića