Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.01.2021.

Deset novih „Miloša“ za 72. brigadu



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas, zajedno sa načelnikom Generalštaba generalom Milanom Mojsilovićem, prijemu deset oklopno borbenih vozila „Miloš 4x4“ namenjenih pripadnicima 72. brigade za specijalne operacije.

- Reč je o savremenim borbeno oklopnim vozilima, koja su proizvod domaće pameti i naše domaće industrije, a došla su u jednu od najelitnijih vojnih jedinica celog sveta. Stigla su u prave ruke, ruke jedinice koja je kadra da izvrši svaki zadatak u zaštiti Srbije, rekao je Stefanović.

Ministar je istakao da će ova vozila znatno doprineti jačanju naših jedinica i da one i dalje budu najčvršći stub odbrane i bezbednosti naše zemlje.

- Mi nastavljamo sa opremanjem Vojske Srbije i hoćemo da naša vojska bude, ne samo najsnažnija u regionu, već da bude jedna od najmoćnijih u skladu sa svojom veličinom. Ulagaćemo u vozila poput “Lazara“, “Miloša” i “Malog Miloša”, a tokom godine očekujemo i nove “Nore” – rekao je Stefanović koji je izrazio zadovoljstvo što se domaće komanije, poput “Jugoimport SDPR”, trude da vozila koja proizvode budu u rangu sa najboljim svetskim vozilima.

Ministar Stefanović poručio je i da će se tokom godine, osim investiranja u novu opremu i balističku zaštitu, nastaviti sa ulaganjima u standard vojnika.

- Hoćemo da pripadnici naše vojske imaju bolje plate, da imaju pravo na subvencionisane stanove i da svi zaposleni u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane osete podršku svoje države. Oni to zaslužuju jer rade važan i odgovoran posao i danonoćno se bore da zaštite svoju zemlju i osiguraju njenu stabilnost – naglasio je ministar Stefanović.

Major Aleksandar Milovanović višenamensko borbeno oklopno vozilo “Miloš 4x4” opisuje kao vozilo koje prati svetske trendove u razvoju savremenih sredstava i ističe da je zadovoljstvo imati ga u svom sastavu, jer omogućava mobilnost, efikasnost, zaštitu i u rangu je sa vozilima savremenih specijalnih jedinica u svetu.

- Uvođenjem u naoružanje višenamenskog oklopnog borbenog vozila “Miloš”, značajno su unapređene operativne sposobnosti Bataljona za specijalne operacije “Sokolovi” i 72. brigada za specijalne operacije. Pripadnici bataljona imali su priliku da na poligonima spoznaju performanse ovog borbenog vozila i da se uvere u vatrenu moć, visok nivo balističke zaštite i izuzetne manevarske sposobnosti, u svim zemljišnim i vremenskim uslovima – objašnjava major Milovanović i dodaje da je to vozilo namenjeno za izviđanje, protivterorističku, protivgerilsku borbu, kontrolu teritorije i za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.01.2021
mp4 (261,99 MB)
Prijem vozila
18.01.2021
mp4 (112,32 MB)
Izjava ministra Stefanovića
18.01.2021
mp4 (88,72 MB)
Izjava majora Aleksandra Milovanovića