Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.12.2020.

Izašao je novi broj „ODBRANE”




U januarskom broju magazina „Odbrana”, pored osvrta na 2020. godinu – „godinu korone”, koju želimo da zaboravimo mnogo brže nego mnoge ranije, kada smo se takođe borili s brojnim izazovima i nedaćama, ali drugačijim, izvesnijim od pandemije, možete da pročitate i šta su sve vojska i vojno zdravstvo podneli i učinili da bismo se tako efikasno borili s nepoznatom, a opakom bolešću. U rubrici STAJNA TAČKA donosimo tekst o Vojnomedicinskoj akademiji i upornoj borbi njenih lekara i drugog medicinskog osoblja u crvenoj, ali i zelenoj zoni. Uporedo sa suprotstavljanjem Kovidu, vojni lekari nisu prestali da pružaju pomoć i leče i „obične” pacijente koje su savladale neke druge bolesti. A njih je, s jačanjem epidemije, svakodnevno bivalo sve više.

I ovoga puta poruke sagovornika „Odbrane”, objavljene u rubrici RAZGOVOR S POVODOM, snažno odjekuju. Komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković izjavljuje da su ulaganja u savremene sisteme naoružanja, infrastrukturne objekte, kao i povećanje standarda pripadnika vida znatno podigli operativnu sposobnost jedinica RV i PVO i osnažili, najpre, sopstvenu efikasnu odbranu vazdušnog prostora Republike Srbije, a zatim i izvršavanje svih drugih zadataka.

U rubrici SISTEM donosimo priču iz Četvrte brigade Kopnene vojske, čije smo pripadnike obišli početkom decembra, dok su na poligonu „Pasuljanske livade”, u tokom desetodnevnog logorovanja, izvodili taktičku vežbu s bojevim gađanjem. U 204. vazduhoplovnoj brigadi nema vremena za predah, čak ni za praznik, jer su im zadaci isti i u miru i u ratu. Kontrola i zaštita vazdušnog prostora su neprekidni i složeni zadaci koje ta jedinica obavlja 365 dana u godini. Svoje znanje u specifičnim uslovima borbe u sajber prostoru pokazali su i pripadnici Uprave za telekomunikacije i informatiku učestvujući u trodnevnoj vežbi „Sajber izazov 20”. Našu pažnju poklonili smo i srpskim mirovnjacima, ovoga puta onim na Kipru, koji učestvuju u mirovnoj misiji UNFICYP na liniji razgraničenja kiparskih Grka i Turaka.

U rubrici GLOBALNO donosimo komentar o „korona-godini” iz pera Slobodana Reljića. U rubrici POVODI donosimo priču o još jednom oborenom „nevidljivom” avionu F-117 A NATO-a tokom agresije na našu zemlju 1999. godine. Poznato je da su posle uspeha naših protivavionaca u obaranju stelt vazduhoplova stratezi NATO-a ozbiljno doveli u pitanje kvalitet tih letelica i svrsishodnost njihove proizvodnje. Tu je i tradicionalna rubrika PARALELE, u kojoj možete pročitati tekst o Španskoj legiji.

U rubrici KULTURA ovog puta donosimo priloge o multimedijalnoj izložbi „Koncentracioni logor Jasenovac 1941–1945. godina”, zajedničkom projektu Ministarstva odbrane, Ministarstva kulture i informisanja i Javne ustanove „Spomen-područja Donja Gradina”, ansamblu „Binički”, neizostavnom učesniku mnogih kulturnih događaja u našoj zemlji, ali i okruženju, i do sada nepoznate činjenice o putovanju izgubljenog Puškinovog rukopisa iz Jugoslavije do Sovjetskog Saveza.

Pažnji čitalaca preporučujemo i tekst iz rubrike ISTORIJA o Prvoj hirurškoj poljskoj bolnici Vrhovne komande na Solunskom frontu, u Dragomancima.

NASLOVNA

Str. 2
IMPRESUM I SADRŽAJ

Str. 3
VOJSKA JE ... VOJSKA

U FOKUSU
Str. 4
Aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije tokom decembra
DELA I SPREMNOST

Str. 8
Aktivnosti međunarodne saradnje u Ministarstvu odbrane
SRBIJA PARTNER OD POVERENjA

RAZGOVOR S POVODOM
Str. 10
Komandant RV i PVO general-major Duško Žarković
SAMO JE NEBO GRANICA

STAJNA TAČKA
Str. 14
Vojnomedicinska akademija u epidemiji virusa korona
I U ZELENOJ I U CRVENOJ ZONI

SISTEM
Str. 20
Dan Četvrte brigade KoV
VOJNICI ZA SVE TRI MISIJE

Str. 26
U 204. vazduhoplovnoj brigadi RV i PVO
NEMA PREDAHA

Str. 32
Obuka oklopno-izviđačkog bataljona BRDM-2M u zimskim uslovima
GODINA USPONA

Str. 34
Nacionalna vežba u sajber prostoru „Sajber izazov 20”
ZAJEDNIČKI ODGOVOR NA SAVREMENU PRETNjU

Str. 36
Srpski mirovnjaci u najistočnijoj zemlji Zapada
NA LINIJI RAZGRANIČENjA

Str. 42
Pontoniri Rečne flotile
PRVA PLOVIDBA REČNO-KANALSKOM MREŽOM

SPECIJALNI PRILOG 215
Str. 46
Zemaljske besposadne platforme
VELIKI KORACI „MALOG MILOŠA”

Str. 52
Novo pojačanje Vojske Srbije
RUSKI „BELI ORLOVI”

GLOBALNO – KOMENTAR
Str. 54
Svet u 2020.
KORONA-GODINA

 GLOBALNO – PARALELE
Str. 56
Savremena Španska legija
STOGODIŠNjICA IBERIJSKIH GRENADIRA

POVODI
Str. 60
Tokom operacije Saveznička sila 1999. godine
„DA,SRPSKA PVO JE POGODILA JOŠ JEDAN F-117A”

 KULTURA
Str. 64
75 godina od proboja poslednje grupe logoraša iz koncentracionog logora Jasenovac
SIMBOL SUNOVRATA ČOVEČANSTVA

Str. 66
Ansambl Binički u susret Danu muzičke službe
ŽELjNI PUBLIKE I KONCERATA

Str. 70
Put izgubljenog Puškinovog rukopisa – iz Kraljevine Jugoslavije u Sovjetski Savez
PESNIK NA PARABRODU SVOG VREMENA

ISTORIJA
Str. 74
Prva hirurška poljska bolnica Vrhovne komande na Solunskom frontu
DRAGOMANCI UZOR POLjSKA BOLNICA

OGLASI
Str. 80
Servisne informacije, konkursi