Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.10.2009.

Srpsko-rumunska vazduhoplovna vojna vežba «Air solution 2009»



Prvom fazom raspoređivanja u zoni operacija počela je danas bilateralna vazduhoplovna vojna vežba «Airsolution 2009». Dvodnevna vežba vazduhoplovnih snaga održaće se u vazdušnom prostoru Srbije i Rumunije, aerodromima „Batajnica“ i „Kampia Turzi“, kao i na vojnim poligonima dve zemlje.

Cilj zajedničke vežbe je osposobljavanje Vazduhoplovstva i PVO za planiranje, organizovanje i izvođenje međunarodnih vazduhoplovnih vežbi sa zemljama u okruženju, kao i podizanje nivoa koordinacije oružanih snaga Srbije i Rumunije u izvođenju zajedničkih vazduhoplovnih operacija.

Od letilica domaćeg vazduhoplovstva u vežbi učestvuju dva aviona «mig 21», dva «supergaleba G4» i «AN 26», dok rumunsku avijaciju predstavljaju četiri vazduhoplova «mig 21 lanser», i «AN 30».

Tokom dva dana vežbe jedinice lovačko- bombarderske avijacije izvešće fiktivna borbena dejstva po ciljevima na zemlji uz praćenje i zaštitu snaga lovačke avijacije. Ovogodišnja vežba nastavak je saradnje srpskog i rumunskog vazduhoplovstva i uspešne vežbe «INTERCEPTOR 2008», koja je realizovana prošle godine.

U drugoj fazi zajedničke vežbe koja je predviđena za sutra uvežbavaće se angažovanje i dezangažovanje pomenutih vazdušnih snaga i povratak na matične aerodrome.

Vežba «AIR SOLUTION 2009» odvija se po svim NATO standardima, što znači da se prilikom njenog izvođenja koristi i standardna vojna terminologija na engleskog jeziku.

Komandant vežbe pukovnik Sreto Malinović i šef rumunskog tima potpukovnik Danijel Pakuraru zajednički su naglasili da je vežba snaga Srbije i Rumunije izuzetno značajna za obe vojske, a naročito što se ove godine odvija na dve teritorije – rumunskoj i srpskoj.