Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.12.2019.

Ministar Vulin: Vojska Srbije je spremna za izazove zahvaljujući svojoj pameti i znanju




- Sledeća godina pokazaće rezultate rada ove 2019. godine koja je za Vojsku Srbije bila godina intenzivnog opremanja, naoružavanja, ali i modernizacije svega što je od prethodnika nasleđeno i što je spašeno od mnogih koji su uništavali Vojsku Srbije. Sledeće godine izaći ćemo sa mnogim od novih sredstava – modernizovanih, unapređenih, koja su u stanju da odgovore i na izazove koji se postavljaju i u našem okruženju - izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“ prisustvovao prezentaciji modernizovanog borbenog vozila pešadije BVP M-80A i opitnom gađanju iz novog naoružanja kojim je to borbeno vozilo opremljeno.

Neke zemlje se oslanjaju na donacije. Neke se oslanjaju na to šta će im neko dati ili čak za šta će se i koliko zadužiti da bi kupili neko moderno sredstvo. Mi smo u stanju da zahvaljujući našoj pameti, našem inženjerima, našem ulaganju, od postojećih sredstava stvorimo sredstva koja mogu u potpunosti da pariraju onome što oni ili kupuju ili dobijaju iz donacija – poručio je ministar Vulin, dodavši da će Vojska Srbije uvek biti u stanju da prednjači i spremna da odgovori na svaki izazov, dok god ima ovakve inženjere i koristi svoje znanje i svoju pamet.

Prema rečima v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenada Miloradovića, borbeno vozilo pešadije BVP M-80A spada u jednu od najvažnijih, ako ne i najvažniju borbenu platformu Kopnene vojske i njegova modernizacija jedno je od prioritetnih zadataka razvoja Vojnotehničkog instituta sa Odbrambenom industrijom Srbije.

- Jedan od osnovnih zahteva za modernizaciju je da se značajno poveća nivo balističke zaštite ovog sredstva i da se poveća vatrena moć – objašnjava Miloradović i dodaje da je radi povećanja balističke zaštite oklopnog tela izvršena potpuna reorganizacija unutrašnjeg prostora i elemenata za smeštaj posade vozila, a kao kompenzacija usled povećanja mase vozila povećana je snaga motora.

Miloradović je posebno istakao da je kupola na vozilu potpuno nove konstrukcije, sa znatno većim nivoom balističke zaštite, snažnijim naoružanjem, topom 30 mm, automatskim bacačem granata 30 mm, familijom protivoklopnih raketa, radio vođenih 2T5 i žicom vođenih modernizovanih "Maljutki" 2F i 2T. Kako dodaje, kupola je opremljena potpuno novim optoelektronskim sistemom sa termovizijskom kamerom velikog dometa.

Pukovnik Zvonko Marić iz Uprave za planiranje i razvoje Generalštaba Vojske Srbije ističe tri osnovna razloga zbog kojih je Vojska Srbije Vojnotehničkom institutu ispostavila zahtev za modernizaciju borbenog vozila pešadije BVP M-80A.

- Prvi razlog je zato što se u Kopnenoj vojsci nalazi  respektabilan broj ovakvih sredstava i Kopnena vojska polaže velike nade u ova sredstva u budućnosti. Drugi zadatak je da se značajno unaprede borbene sposobnosti ovog vozila, čime bi se prevazišao tehnološki jaz između generacija naoružanja, a svedoci smo da se zemlje u okruženju takođe naoružavaju ili modernizuju sa ovakvim ili sličnim sredstvima, što bi bio treći razlog zašto se sve ovo dešava – ističe pukovnik Marić.

Po završetku prikaza modernizovanog borbenog vozila pešadije i opitnog gađanja topom 30 mm iz nove kupole kojom je vozilo opremljeno, realizovani su i naleti aviona „orao“, koji je, takođe, u fazi modernizacije.

Današnjem obilasku na poligonu „Nikinci“ prisustvovali su i načelnik Uprave za planiranje i razvoje Generalštaba brigadni general Milan Popović, direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić i direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik Bojan Pavković.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.12.2019
mp4 (79,2 MB)
Izjava ministra Vulina
30.12.2019
mp4 (176,52 MB)
Izjava Nenada Miloradovića
30.12.2019
mp4 (52,16 MB)
Izjava pukovnika Zvonka Marića
30.12.2019
mp4 (111,77 MB)
Prikaz sredstava