Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.10.2019.

Posađeno Drva mira u Spomen-kompleksu „Šumarice“ kod Kragujevca




Drvo mira, posađeno kraj spomenika streljanim slovačkim vojnicima u Spomen-kopleksu „Šumarice“ kod Kragujevca, od danas je još jedan simbol sećanja na žrtve slovačkih vojnika u Prvom svetskom ratu i prijateljstva između Srbije i Slovačke.

U ime Ministarstva odbrane ceremoniji sadnje Drveta mira, koja je otpočela intoniranjem državnih himni dveju zemalja i polaganjem venaca, prisustvovao je državni sekretar Aleksandar Živković. Vence na spomenik streljanim slovačkim vojnicima, osim delegacije Slovačke, položili su i ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović i predsednik Skupštine Grada Kragujevca Miroslav Petrašinović.

Nakon svečane sadnje Drveta mira ambasadorka Republike Slovačke u Beogradu Dagmar Repčekova istakla je da je projekat „Drvo mira“ nastao povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, na inicijativu slovačkog pejzažnog arhitekte Mareka Sobola, a u znak sećanja na nemili događaj od 8. juna 1918. godine, kada je na Stanovljanskom polju posle pobune streljano 44 slovačka vojnika, pripadnika rezervne jedinice 71. trenčanskog pešadijskog puka, koji su se 3. juna usprotivili svojim pretpostavljenima, što je bio jedan od  najglasnijih  protesta vojnika tokom Prvog svetskog rata direktno na frontu.

- Drvo mira je živi spomenik koji se sadi u čast poznatih i nepoznatih žrtava Velikog rata i ratnih sukoba uopšte i istovremeno simbolizuje život i mir. Današnjim generacijama treba da ukaže na patnje rata i opasnosti koje imaju svoje paralele i u današnjem svetu - istakla je ambasadorka Slovačke i dodala da taj projekat ima međunarodni karakteri, sa ciljem da u naredne četiri godine Drvo mira bude posađeno na svim kontinentima.

Pored Drveta mira postavljena je i metalna spomen-ploča na kamenom postolju izrađenom od slovačkog kamena.
photoFOTOGALERIJA