Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.02.2019.

Odbrana i bezbednost ponovo u srednjoj školi



Posle 27 godina nastava iz oblasti odbrane i bezbednosti vraćena je u sistem srednjoškolskog obrazovanja. U  Četvrtoj beogradskoj gimnaziji pripadnici Regionalnog centra Ministarstva odbrane Beograd realizovali su danas prvo predavanje informativnog karaktera, čime su ti, nekada veoma popularni sadržaji vraćeni među maturante.

Nastava u trajanju od 90 minuta održana su na osnovu Zakona o vojnoj radnoj i materijalnoj obavezi, inicijative Ministarstva odbrane za uvođenje određenih sadržaja obuke u školski sistem i akta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Učenici srednjih škola definisani su u kategoriju građana koja se u sistemu obrazovanja i vaspitanja obučava za potrebe odbrane zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja. Tako će maturanti, najpre beogradskih a zatim i drugih srednjih škola u Srbiji, tokom drugog polugodišta imati priliku da od pripadnika regionalnih centara Ministarstva odbrane saznaju više o Vojsci Srbije, ulozi građana u odbrani zemlje u slučaju elementarnih nepogoda ili drugih masovnih akcidenata, o civilnoj odbrani i zaštiti, atomskoj, biološkoj i hemijskoj zaštiti, pitanjima radne, materijalne i vojne obaveze, o ulozi i zadacima rezervnih pripadnika vojske, odgovarajućem ponašanju i obavezama u slučaju velikih havarija ili požara, pojmu vanrednog stanja...
 
Prema rečima pukovnika Dragana Stojčića, načelnika Regionalnog centra Ministarstva odbrane Beograd, nastava je informativnog karaktera i realizuje se za učenike četvrtih razreda srednjih škola.

- Posle 27 godina nastava iz oblasti bezbednosti vraća se u srednje škole. Obrađujemo desetak tema koje mladi ljudi na pragu zrelosti treba da poznaju bolje nego što je to sada slučaj. Biće tu reči o sistemu odbrane i bezbednosti države Srbije, o vojsci, o tome kako postati oficir, podoficir i vojnik po ugovoru Vojske Srbije, o civilnoj zaštiti, o bojnim otrovima i drugim sadržajima ABHO. Sve su to sadržaji koji su, svojevremeno, neopravdano zanemareni u obrazovanom sistemu i sada se vraćaju među učenike. Na svakom koraku se uveravamo da u današnje vreme ne smemo da zanemarimo bezbednost - rekao je pukovnik Stojčić.
 
Ističući da je dobro što će ova generacija maturanata iz srednje škole izaći sa više znanja o veoma značajnim pitanjima iz oblasti lične i kolektivne bezbednosti od svojih prethodnika,  Gordana Mihajlović, direktorka Četvrte gimnazije u opštini Savski venac, rekla je da očekuje da će predavanja biti zanimljiva i inspirativna za svakog učenika.
 
- Ovo je početak i saradnja sa Regionalnim centrom je preduslov za realizaciju predviđenih predavanja, s obzirom na to da mi nemamo odgovarajući kadar za izvođenje tih nastavnih sadržaja. Svakako da su određeni sadržaji iz domena bezbednosti značajni i za srednjoškolce i zato očekujem da će u narednom periodu biti još bogatiji - rekla je direktorka Mihajlović.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
26.02.2019
mp4 (62,87 MB)
Predavanje
26.02.2019
mp4 (207,87 MB)
Izjava pukovnika Stojčića
26.02.2019
mp4 (89,52 MB)
Izjava direktorke Mihajlović