Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.01.2019.

Ministar Vulin: U Vojsku Srbije uvedeno 29 novih sredstava naoružanja i vojne opreme u 2018. godini



Ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, u pratnji v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenada Miloradovića, prisustvovali su danas u Vojnotehničkom institutu prikazu naoružanja i vojne opreme koji su uvedeni u operativnu upotrebu Vojske Srbije ili su u završnoj fazi ispitivanja.

– U tehničkom smislu, 2018. godina bila je možda i najbolja godina u novijoj istoriji Srbije. U naoružanje Vojske Srbije uvedeno je 29 različitih sistema, a 2009. godine, kao najbolje godine do tada, svega osam. Sve je to plod rada ovih ljudi. Prošle godine, mi smo u VTI uveli 50 mladih inženjera, zadržali smo 45 onih koji su već otišli u penziju, ali ne može da se dopusti da njihovo znanje negde ode i da ne bude korišćeno baš u VTI – naglasio je ministar odbrane.

Ministar Vulin je rekao da je planirano da se ove godine primi još 75 mladih inženjera i da će se značajno unaprediti kadrovska baza, a obezbeđene su i materijalne pretpostavke tako da je u VTI omogućeno i odgovarajuće nagrađivanje onih koji su najbolji i podizanje zarada u skladu sa rezultatima njihovog rada.

– Vlada Republike Srbije i predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije posebno vode računa o naučnoj bazi i o onome što nas zaista odvaja. Sve ovo što ste ovde videli su složeni sistemi, na kojima je dugo rađeno, koji su finalizovani i svaki od njih je od ogromnog značaja – naglasio je ministar Vulin, dodajući da su sva ta sredstva i oprema koja su danas prikazana u VTI važna za Vojsku Srbije.

– Vojska Srbije se intenzivno oprema i naoružava i Vojska Srbije mora i jeste spremna da zaštiti naš mir i naš način života, da zaštiti svaki deo naše teritorije i da zaštiti sve Srbe bez obzira gde oni živeli – rekao je ministar Vulin.

Srbija kao vojno neutralna zemlja, kako je istakao ministar Vulin,  koja nije članica ni NATO pakta ni bilo kog drugog vojnog saveza i neće biti, mora da bude spremna da sama ostvari svaku od funkcija i sposobnosti koje mogu da imaju daleko veće i bogatije vojske.

– Pošto nismo u članstvu NATO ili bilo kog drugog vojnog saveza i nećemo biti članice, mi moramo da budemo u stanju da odgovorimo na svaki izazov – istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, najsigurniji način da to i uradite je kada imate institute kao što je VTI i kada imate odbrambenu industriju kakvu ima Srbija, kada ste u stanju da najveći deo svojih potreba zadovoljite iz svoje proizvodnje i zahvaljujući svojoj pameti.

– Samo ono što sami proizvedete, to je vaše i samo je tehnologija koju sami osvojite vaša tehnologija. Sve ostalo, iz političkih ili bilo kojih drugih razloga, može da vam se uskrati. Zahvaljujući radu upravo ovih ljudi, mi smo u stanju da se opremamo najsavremenijim sistemima, ali po najnižim mogućim cenama. Sve ovo što ste ovde videli, da smo kupovali ili da kupujemo na svetskom tržištu, mi jednostavno ne bi imali novca za tako nešto. To ni mnogo bogatije zemlje ne bi mogle sebi da priušte, ako se snabdevaju isključivo na tržištu. Ali ako ulažete u svoje ljude i svoje inženjere i svoju odbrambenu industriju, onda možete da razvijate i jačate vojsku, kao što mi jačamo našu vojsku i u stanju smo da budemo na nivou najrazvijenijih zemalja u svetu – naglasio je ministar Vulin.

Načelnik Generalštaba general Mojsilović istakao je da odaje priznanje pripadnicima VTI na postignutim rezultatima u 2018. godini i projektima i ambicijama za 2019. godinu, dodajući da sve što je danas prikazano uliva optimizam. Prema njegovim rečima, podizanje operativnih sposobnosti Vojske Srbije je neophodno kako bi ona bila u potpunosti sposobna da odgovori na sve izazove, rizike i pretnje.

– Imao sam prilike da vidim da sve ono što smo uveli u Vojsku Srbije dobija značaj u delu koji se odnosi na dalju modernizaciju i podizanje određenog kvaliteta u funkcionalno-bezbednosnom smislu. Ono što je pred kraj 2018. godine odlukama i zakljucima Glavnog vojnotehničkog saveta uvedeno u naoružanje i opremanje dobija dinamiku koja se odnosi na kontinuitet u daljoj izgradnji operativnih sposobnosti po određenim  kategorijama ili činiocima operativne sposobnosti u dugoročnim planovima  razvoja – rekao je general Mojsilović.

Prema rečima pomoćnika ministra Nenada Miloradovića, danas je prikazano kako Ministarstvo odbrane, VTI i  Odbrambena industrija Srbije napreduju u ostvarivanju svojih misija i zadataka.

– Imamo jako obiman zadatak, da opremimo Vojsku Srbije da bi dostigla odgovarajuće sposobnosti, odnosno da nadoknadi nedostajuće sposobnosti za jako kratko vreme. Stručnjaci Vojske Srbije, Generalštaba i Ministarstva odbrane ustanovili su 90 različitih sistema naoružanja kojima ona treba da se opremi u srednjoročnom periodu. Od toga 76 treba da budu sistemi domaćeg razvoja, proizvod domaće pameti i domaće odbrambene industrije – rekao je Miloradović, dodajući da je razvoj svakog sistema, pogotovo složenih, jako dug i kompleksan proces koji i kod bogatijih zemalja traje 14, 15, pa i 20 godina za najsloženije sisteme.

Potporučnik Tamara Šević, koja radi u Vojnotehničkom institutu u Sektoru za elektronske sisteme već dve godine, izrazila je zadovoljstvo što je sa još nekoliko kolega dobila priliku da posle završene Vojne akademije dobije postavljenje u tu naučnu ustanovu.

– Odmah na početku imali smo priliku da radimo na vrlo zahtevnim projektima i zadovoljstvo da učimo od kolega koji imaju već puno iskustva i koji su nam preneli svoja znanja – rekla je potporučnik Šević koja radi na usavršenom radaru „žirafa“ i na usavršenom protivavionskom sistemu „bofors“ na izradi novog prijemnika podataka o cilju koji je namenjen da digitalno bežičnim putem primi podatke o cilju sa radara „žirafa“ i da usmerava top.

Tokom današnjeg obilaska, na Vojnotehničkom institutu moglo se videti više od 40 različitih sredstava naoružanja i vojne opreme koji su uvedeni u operativnu upotrebu ili se nalaze u završnoj fazi ispitivanja. Među njima svakako su najznačajniji borbeno oklopno vozilo "Lazar-3", artiljerijski sistem NORA B-52, modernizovani "Oganj – LRSV", modernizovani raketni sistem PVO KUB-M, radar P-40, automobil terenski "FAP" 2832, Daljinski upravljiva besposadna platforma "Mali Miloš", Daljinski upravljana borbena stanica, Samozaštitni ometač – ROSZ 1, osnova borbenog oklopnog vozila M16, te različite rakete, municija i upaljači. Osim toga, prikazan je i razvoj i usavršavanje kompleta lične opreme, kao i komplet zaštitne balističke opreme M-17.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
11.01.2019
mp4 (351,38 MB)
Izjava ministra Aleksandra Vulina
11.01.2019
mp4 (159,67 MB)
Izjava general-potpukovnika Milana Mojsilovića
11.01.2019
mp4 (162,84 MB)
Izjava pomoćnika ministra Nenada Miloradovića
11.01.2019
mp4 (95,64 MB)
Izjava potporučnika Tamare Šević
11.01.2019
mp4 (389,7 MB)
Prikaz