Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.11.2018.

Obeležen jubilej 90 godina užičkog “Prvog partizana”



Privredno društvo "Prvi partizan" a.d. iz Užica obeležilo je danas jubilej 90 godina postojanja i rada. Tim povodom, vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović i generalni direktor “Prvog partizana” Dobrosav Andrić svečano su pustitili u rad rekonstruisanu halu sa linijom za proizvodnju čaure 12,7 mm i  položili kamen temeljac za novi proizvodni pogon te fabrike za kompletiranje i pakovanje municije na Beloj zemlji nedaleko od Užica.
 
Pomoćnik ministra Miloradović podsetio je da je godina za nama godina velikih jubileja, ne samo naše ratničke istorije, već i naših fabrika namenske industrije, kao što je i ovaj - devet decenija postojanja i rada užičkog „Prvog partizana“.

- To svedoči o tome da je dugogodišnja strategija ove države da napravi i investira u svoju odbrambenu industriju vrlo uspešna i uveravam vas da će država Srbija nastaviti sa takvom strategijom. Osim što je jedna od najstarijih, „Prvi partizan“ je jedna od najuspešnijih fabrika Odbrambene industije Srbije. Ova fabrika je, sopstvenim snagama, zahvaljujući svom dobrom položaju na svetskom tržištu, u poslednjem periodu investirala oko 25 miliona evra u obnavljanje svojih tehnologija. Država Srbija je investirala četiri miliona evra direktnih, kao i oko 15 miliona evra indirektnih investicija – naglasio je Miloradović, dodajući da pogoni koje su danas obišli i oni čija gradnja započinje, treba da uvećaju prihode preduzeća za oko 50 odsto.
 
Prema njegovim rečima, ono što je za odbranu naše zemlje i za napredak srpskih odbrambenih tehnologija od još većeg značaja je uvođenje novih tehnologija, koje treba značajno da unaprede borbenu sposobnost.

- Očekujemo novu generaciju municije koja će značajno unaprediti efikasnost streljačke vatre, kao i vatre streljačkih borbenih vozila, pre svega u naoružanju Vojske Srbije. Ta municija treba da donese i novi kvalitet koji ta fabrika iznosi na svetko tržište – naglasio je Miloradović ističući da sličan zadatak imaju i sve ostale fabrike srpske Odbrambene industrije.
 
Na primeru „Prvog partizana“, rekao je Miloradović, kao i na primerima ostalih fabrika iz srpske namenske industrije, vidi se da ulaganje u Vojsku, odbranu, a pre svega u borbenu industriju nikada nije samo trošak, već donosi i ogromne izvozne, tehnološke i makroekonomske koristi za državu. 
 
Podsećajući na najvažnije trenutke koji su obeležili devet decenija bogatu istoriju te fabrike, generalni direktor Dobrosav Andrić istakao je da niko ne može da ospori činjenicu da je užički „Prvi partizan“ danas savremena kompanija koja svoje proizvode izvozi širom sveta i koja svoju široku ponudu konstantno obogaćuje novim proizvodima.

- Novi proizvodni pogon koji danas počinjemo da gradimo na Beloj zemlji otvara mogućnost proizvodnje još oko 50 miliona jedinica godišnje i što je najvažnije i ispunjenje obećanja da ćemo poslednju podzemnu halu za proizvodnju, takozvanu „Rupu“, konačno iseliti u nove pogone. Novi proizvodni pogon za kompletiranje i pakovanje municije, sa svojim oko 20 hiljada kvadratnih metara i rokom završetka od 15 meseci, kruna je našeg projekta modernizacije, jer povećava kapacitete, upošljava novih 200 radnika i podiže nivo kvaliteta i bezbednosti na najviši nivo – naglasio je direktor Andrić i dodao da će na taj način fabrika i njeni radnici dobiti komforne i savremene radne prostore.

Kao i do sada, rekao je Andrić, pogoni koji su u izgradnji, ali i novi pogoni, biće izgrađeni u saradnji sa Ministarstvom odbrane, odnosno Vladom Republike Srbije.
 
Priča o preduzeću „Prvi partizan“ započinje dvadesetih godina prošlog veka. Osnivač fabrike Jakov Pošinger je 1927. godine, u saradnji sa vojskom i vladom Kraljevine Jugoslavije, preselio svoju proizvodnju iz Kranja (Slovenija) u Užice, a nakon nabavke mašina pogoni su bili opremljeni za proizvodnju lovačkih pušaka i pištoljske municije. 
 
Fabrika je počela sa radom 1. maja 1928. godine u kasarni „Stevan Nemanja“ u Krčagovu, sa 150 zaposlenih. Po završetku Drugog svetskog rata, 5. septembra 1947. godine, FOMU je dobila novo ime „Prvi partizan“ i postala vlasništvo države. Krajem sedamdesetih godina preduzeće „Prvi partizan“ počelo je izgradnju novih pogona i objekata što je omogućilo povećanje kapaciteta i uvođenje novih proizvoda.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
23.11.2018
mp4 (91,14 MB)
Obraćanje dr Nenada Miloradovića
23.11.2018
mp4 (87,22 MB)
Obraćanje direktora Dobrosava Andrića
23.11.2018
mp4 (61,3 MB)
Obeležavanje 90 godina rada "Prvog partizana"