Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.10.2018.

Sastanak državnog sekretara Živkovića i sekretara Justija



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković sastao se danas sa stalnim sekretarom Ministarstva odbrane Republike Finske Juka Justijem radi održavanja redovnih bilateralnih konsultacija u oblasti odbrane.

Tokom sastanka naglašeno je da je redovno održavanje konsultacija iz oblasti politike odbrane značajan korak u saradnji dveju zemalja, kao i da je današnji susret prilika za razmenu stavova o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu.

Prema rečima državnog sekretara Živkovića, Ministarstvo odbrane aktivno učestvuje u radu regionalnih bezbednosnih inicijativa i organizacija koje deluju na prostoru Jugoistočne Evrope.



Srbija je u potpunosti posvećena vojnoj neutralnosti, istakao je državni sekretar Živković i shodno tom opredeljenju, Republika Srbija i Ministarstvo odbrane sarađuju sa partnerima i na Istoku i na Zapadu.

Tokom razgovora, državni sekretar Živković je sekretaru Justiju preneo da se ceni angažovanje pripadnika OS Finske u misiji KFOR, posebno imajući u vidu dugu tradiciju učešća predstavnika Finske u KFOR dodajući da se pridaje i izuzetan značaj vrednostima UN i oblasti mirovnih operacija, što potvrđuje i činjenica da Srbija od 2002. godine kontinuirano kvalitativno i kvantitativno unapređuje učešće u mirovnim operacijama, UN i EU.

Ukupni odnosi dve zemlje, konstatovano je na kraju sastanka, ostavljaju mogućnost i prostor za unapređenje i oblikovanje saradnje u oblasti odbrane na način da ona odražava obostrane interese.

Imajući u vidu da je jedna od tema današnjeg razgovora bila vojno zdravstvo, finska delegacija predvođena sekretarom Justijem obići će sutra Vojnomedicinsku akademiju, gde će biti predstavljeni kapaciteti što može da bude dobra osnova za sagledavanje modaliteta za eventualno uspostavljanje vojnomedicinske saradnje.  
 
photoFOTOGALERIJA