Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.07.2018.

Sastanak ministra odbrane i ambasadora Republike Italije




Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Italije u Beogradu Karlom Lo Kašom o ključnim pitanjima bilateralne saradnje u oblasti odbrane.
 


Tokom današnjeg susreta istaknuto je da je saradnja u oblasti odbrane sa Republikom Italijom intenzivna i sadržajna, uz mogućnost za kvalitativno i kvantitativno unapređenje u oblastima od obostranog interesa.
 
Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, ministar Vulin je naglasio da je za Republiku Srbiju potpuno neprihvatljiva najavljena transformacija „Kosovskih snaga bezbednosti“ u tzv. „vojsku Kosova“, smatrajući to flagrantnim kršenjem Rezolucije SB UN 1244 i Vojnotehničkog sporazuma iz Kumanova.
 
Ministar Vulin je, takođe, istakao da Republika Srbija ceni profesionalno angažovanje pripadnika italijanskih oružanih snaga u misiji KFOR na Kosovu i Metohiji, izražavajući očekivanje da će italijanski vojnici ostati u našoj južnoj pokrajini sve dok to bezbednosna situacija bude zahtevala.
 


Ambasador Lo Kašo preneo je ministru Vulinu da Republika Italija ceni ulogu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u Briselskom dijalogu oko Kosova i Metohije.
 
Tokom razgovora izražena je i spremnost za intenziviranje vojnoekonomske saradnje u obostranom interesu, u skladu sa izraženim interesovanjima velikog broja italijanskih kompanija za saradnju sa fabrikama Odbrambene industrije Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
16.07.2018
mp4 (56,88 MB)
Sastanak