Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.12.2017

Obeležen Dan vojnih veteranaMinistar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković priredili su danas u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba prijem za predstavnike vojnih veterana. Svečanom skupu su prisustvovali državni sekretari u Ministarstvu odbrane, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, vojni veterani.
 
Obraćajući se prisutnima ministar Vulin je rekao:
– Evo danas kako treći put obeležavamo dan veterana. Srbija ratuje više od 100 godina, a mi treći put obeležavmao dan naših ratnika. Srbija se za svoju slobodu, pravo da odlučuje, bori stotinu godina i više, a mi treći put obeležavamo dan kada smo dobili veterane. Govori to o nama, govori to o narodu koji je željan slobode, narodu koji je uvek bio na pravoj strani sveta, narodu koji baš nikada nije pogrešio u izboru, narodu koji za razliku od mnogo većih i moćnijih i brojnijih, baš nikada nije stao na stranu zla, čak ni kada je izgledalo da će zlo pobediti i zauvek vladati. Govori to o nama i o tome da kada god slušamo druge, kada sami ne odlučujemo o sebi, onda dočekamo da se od nas traži da zaboravimo. Onda dočekamo da se od nas traži da se ne sećamo ni svoje istorije, a ni ljudi koji su stvarali istoriju. Dočekamo da nam drugi pišu svoju istinu i da mi njihovu laž moramo da prihvatimo kao svoju istoriju.

Ministar Vulin je istakao da smo kad god su drugi odlučivali o nama i hteli da pišu našu istoriju, u toj istoriji bili mali, bili zločinci.
 
– Kada god su drugi pisali našu istoriju i kada god su nam drugi govorili šta da pamtimo i kako da mislimo, onda su učili našu decu da se stide svojih očeva, svojih dedova i onda su im govorili da je svaka borba uzaludna i zapravo pogrešna. I onda su nam decu učili da je svaka srpska borba za slobodu ustvari preskupa i da je svaka žrtva data za slobodu prevelika žrtva. I da sve što  su njihovi preci radili da bi imali pravo da govore svojim jezikom i da misle na svojoj zemlji baš tako kako misle, da je vole, čuvaju, da je sve to bilo nepotrebno i suviše skupo – rekao je ministar odbrane i naglasio:
–Mi mislimo svojom glavom. Ova zemlja, ova država, ovo državno rukovodstvo, misli svojom glavom i zato ima hrabrosti da stvari nazove pravim imenom. I zato ima hrabrosti i ima obavezu da se sa ponosom seća svih onih koji su ovu zemlju branili, čuvali, koji su za nju žrtvovali i život i zdravlje, svih onih koji su zbog nje postojali i zbog kojih ova zemlja postoji.
 
Vulin je zahvalio, kako je rekao, ne samo u ime Ministarstva odbrane, u ime svih pripadnika Vojske Srbije, već u ime svakog građanina Srbije, u ime svakog Srbina, bez obzira gde on živi.
– Ja vam se danas zahvaljujem u ime svakog ljudskog bića koje ceni slobodu zato što ste nam izborili pravo da sami odlučujemo o sebi, o svojoj sudbini, da sami biramo prijatelje. Ja vam se danas zahvaljujem u ime naroda koji ima pravo da se seća, koji ima pravo da se ponosi. Ja vam se zahvaljujem u ime naroda kojem ste izborili pravo da bude slobodan i svoj na svome. Kako se  ova generacija bude sećala one pre nje, i kako se ova država i  ova zemlja bude sećala onih koji su joj slobodu borili i izborili, tako će se neke buduće generacije sećati nas. Odnos prema našim ratnicima je uvek bio i pokazatelj odnosa prema našoj zemlji, našoj državi i našem narodu. Hvala vam za žrtvu, hvala vam što ste umeli da zanemarite, sklonite nekako u stranu kada država nije bila poštena i ispravna prema vama. Hvala  vam što ste razumeli da je Srbija nešto više od politike i mnogo viša, vrednija, snažnija,  dragocenija nego što su naređenja koja smo umeli da slušamo kada su nam  govorili da trebamo da se stidimo onih koji su ovu zemlju branili i odbranili. Čestitam vam praznik. Želim da ga dočekate još puno puta, a iznad svega  da budete ponosni na svoju Srbiju, kao što je ona ponosna na svakog od vas – rekao je na kraju svog obraćanja ministar Aleksandar Vulin.
 
Prisutnima se obratio i pukovnik Slađan Ristić, načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane. On je podsetio da se 4. decembar obeležava od 2015. godine u znak sećanja na potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu 1912. godine, kada su oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije postali „stari ratnici”  (savremeni termin je „veterani”).– I ove godine na 4. decembar, naš veliki vojni praznik, posvećen vojnim veteranima, čuvajući od zaborava okupljamo se u svim komandama, jedinicama i ustanovama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, postrojavamo ratne jedinice pod ratnim i vojnim zastavama, u istom stroju sa ratnim i mirnodopskim komandantima, komandirima, vojnicima i vojnim veteranima koji su časno i odano služili svojoj otadžbini. Vršimo prozivke i čitamo njihova imena,  imena onih najboljih koji nisu više sa nama. Obilazimo  spomen-obeležja, polažemo vence zajedno sa našim drugovima vojnim veteranima, i sa njihovim potomcima i porodicama organizujemo prijeme, sportske susrete i takmičenja. Otvaramo izložbe i spomen-sobe, organizujemo predavanja i evociramo uspomene na njihova junačka dela, podvige i događaje, objavljujemo knjige, monografije, zapise,  dodeljujemo priznanja najzaslužnijima, dostojanstveno ispraćamo naše ratne drugove i kolege u zasluženu penziju, organizujemo svečane akademije – istakao je pukovnik Slađan Ristić.
 
Povodom obeležavanja Dana vojnih veterana, ranije danas, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio ministar odbrane Aleksandar Vulin, a u kojoj je bio i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, uz vojne počasti, položila je vence kraj Spomen-kosturnice vojnika stradalih u srpsko – turskim ratovima i Srpsko – bugarskom ratu i kraj Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, dok je centralna komemoracija održana pored Spomenika oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu, na Novom groblju.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je vence i kraj Spomenika žrtvama rata i braniocima otadžbine od 1990. do 1999. na Savskom trgu u Beogradu, a Dan vojnih veterana svečano je obeležen u svim jedinicama Vojske Srbije.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
04.12.2017
mp4 (205,14 MB)
Izjava ministra Vulina
04.12.2017
mp4 (181,65 MB)
Obraćanje pukovnika Ristića
04.12.2017
mp4 (122,14 MB)
Pokrivalica
04.12.2017
mp4 (162,48 MB)
Polaganje