Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.10.2017.

Unapređenje standarda i modernizacija vojske prioriteti Ministarstva odbrane




Na  današnjoj konferenciji za medije u beogradskom Domu Vojske ministar odbrane Aleksandar Vulin predstavio je, sa saradnicima, ključne rezultate rada Ministarstva odbrane i Vojske Srbije od 29.juna do 1. oktobra 2017. godine. On je istakao da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u prvih sto dana rada Vlade Srbije ispunjavali sve svoje planske obaveze, ali i više od toga.



- Želim da budem pošten prema ljudima koji su radili posao pre mene. Nisu se u tri meseca pokrenule stvari koje nikad  do sada nisu bile urađene, i ne bi ni bile moguće da nije bilo rada mojih prethodnika. Hoću da se zahvalim i tadašnjem  ministru odbrane Aleksandru Vučiću, zatim Nebojši Rodiću, Bratislavu Gašiću i Zoranu Đorđeviću, jer da nije bilo njihovog rada, baš kao i drugih ljudi, koji su bili tu pre nego što sam ja došao, ništa od ovog ne bi bilo moguće – rekao je ministar Vulin i dodao  da Vojska Srbije ne postoji od juče i neće nestati sutra, ona je sistem i jedna od najvažnijih i najcenjenijih institucija ovog naroda i sve što se u njoj događa, događa se planski, organizovano i na korist svih građana Srbije.
On je istakao da je najvažniji zadatak Ministarstva odbrane razvoj operativnih sposobnosti i modernizacija  Vojske Srbije, kao i povećanje standarda svih pripadnika.

-  Upravo zato hoću sada, u ime svih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, da se zahvalim vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću što će plate biti povećane za 10 procenata, uprkos brojnim otporima. Zahvaljujući  njegovoj upornosti i stavu da se na prvom mestu pripadnici bezbednosnih struktura, naravno, i pripadnici Vojske Srbije, moraju nagraditi za težak i samopregoran rad, možemo da kažemo da ćemo prvog januara  2018. godine imati veće plate nego što smo ikada imali – rekao je ministar Vulin, koji je radi ilustracije dodao da je u oktobru 2014. godine, pre smanjenja plata, profesionalni vojnik imao 34.611 dinara, dok će, nakon povećanja taj iznos biti 39.216 dinara.
Ministar Aleksandar Vulin je rekao da su preduzete i druge mere za poboljšanje standarda.



- Dnevna naknada za rad na terenu i dnevna naknada za troškova za službu na posebnim vojnim objektima, povećana je od 1. septembra na 1.100 dinara, umesto 800 dinara, na inicijativu predsednika Republike  Srbije, a  u saradnji sa MUP Srbije i BIA, započela je izrada projekta dugoročnog stambenog zbrinjavanja pripadnika svih bezbednosnih struktura. Takođe, solidarna pomoć u slučaju rađanja deteta profesionalnog vojnog lica, odnosno civilnog lica, utvrđena je  u visini prosečne zarade u našoj zemlji, koja, prema pposlednji podacima, iznosi oko 47 hiljada dinara.
Ministar odbrane je istakao, da je u skladu sa naređenjem vrhovnog komandanta, priveden kraju, i biće predstavljen 20. oktobra, projekat opremanja 1500 vojnika, odnosno, snaga Vojske Srbije za hitno reagovanje, u skladu sa najvišim mogućim svetskim standardima.

- Takođe, ono što vas je sve, bez izuzetka, siguran sam, obradovalo, to što je stiglo šest aviona MIG 29 iz vojno-tehničke pomoći, dogovorene s Ruskom Federacijom. Bilo je i onih zluradih koji su govorili da nikad neće doći, a i kad dođu, da neće ništa valjati, a došlo je šest migova, siguran sam, na radost svakog od vas, svih građana Srbije, i kako je rekao načelnik Generalštaba Vojske Srbije, naše vazduhoplovstvo je spašeno. To je prvi put da smo od 1987. godine dobili nove vazduhoplove, tako se jača naše vazduhoplovstvo, i sada možemo da kažemo da je njegova budućnost izvesna – rekao je ministar Vulin.



On je istakao da je Srbija vojno neutralna zemlja i, shodno tome,  sarađuje sa svima, sa ODKB, sa NATO paktom, s oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije, Narodnooslobodilačkom armijom Kine i svim zemljama od kojih možemo da naučimo i onima koje hoće da uče od nas.

- Zahvaljujući  radu pripadnika Vojske Srbije, naši vojnici, oficiri i instruktori, naši lekari, izuzetno su cenjeni i sa nama hoće da vežbaju svi, tako da je 470 naših pripadnika učestvovalo u realizaciji osam multinacionalnih vežbi, s Ruskom Federacijom, SAD, Belorusijom, Bugarskom, Makedonijom, Crnom  Gorom, Moldavijom, Rumunijom, Slovenijom, Albanijom i Ukrajinom – rekao je ministar odbrane – koji je posebno istakao važnost učešća naših pripadnika i u multinacionalnim operacijama.  

U ovom trenutku, u deset multinacionalnih operacija UN i EU angažovana su 344 pripadnika Vojske Srbije.

Preuzmite: Prezentacija Ključnih rezultata rada Ministarstva odbrane i Vojske Srbije od 29.juna do 1. oktobra 2017. godine [ppt]
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.10.2017
Integralni snimak Konferencije za medije ministra odbrane
15.10.2017
mp4 (241,45 MB)
Poboljšanje standarda pripadnika MO i VS
15.10.2017
mp4 (109,03 MB)
Opremanje i modernizaca Vojske Srbije