Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.07.2017.

Čast je služiti otadžbini



Ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio je jutros Drugi centar za obuku Vojske Srbije u valjevskoj kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“, gde je u toku završna faza osnovne obuke junske generacije vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka.

Čast je služiti otadžbini

Pred početak jutarnje smotre, ministra je dočekao komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović i obavestio ga da se život i rad u Centru odvija prema predviđenom rasporedu i da su za danas predviđene završne fizičke provere, nakon čega sledi i poslednja evaluacija i upućivanje vojnika u centre za specijalističku obuku.

Ministar Vulin je, nakon jutarnje smotre i podizanja zastave Republike Srbije, srdačno pozdravio sve pripadnike, a posebno se zadržao u razgovoru s vojnicima na dobrovoljnom služenju, interesujući se za uslove života i rada u Drugom centru za obuku.

On je istakao da je upravo jedno od najvećih razočaranja, kao mlad čovek, doživeo u njihovim godinama, kada se suočio s činjenicom da ga je komisija, zbog zdravstvenih razloga, proglasila nesposobnim za služenje vojnog roka.

Čast je služiti otadžbini
- Za mladog čoveka je teško kad shvati da nešto ne može, a u godinama je kad misli da može sve, imao sam dioptriju više od 7, na jednom oku dva cilindra, a na drugom jedan – rekao je ministar Vulin i dodao da mu je vid danas znatno slabiji.

- Stalo mi je šta vi mislite o meni, o Vojsci i državi, jer ja nisam služio Vojsku i beskrajno vam zavidim na tome što vi služite. Ništa u životu nisam više želeo nego da služim državi kao vi, u uniformi s oružjem i žao mi je što nisam, ali to ne znači da svoju državu ne volim, rekao je ministar Vulin i ponovio da nikada ne bi izbegao nijednu obavezu koju otadžbina traži od njega.

On je rekao vojnicima da mu je veoma stalo do njih, a da za roditelja nema većeg poverenja nego nekom poveriti dete i da roditelji koji svoju decu pošalju u Vojsku Srbije, pokazuju koliko im je stalo do države ali i koliko u nju imaju poverenja, jer znaju da će brinuti o njihovoj deci.



- Nema veće obaveze za vaše starešine i za mene od te da vi budete dobro, kako bismo mogli u oči da pogledamo vaše roditelje, i da bi oni mogli da budu ponosni na vas, kao što je i Srbija. Vaša uniforma nije samo odeća, ona je stav, ona govori, i zapravo je ono što vi treba da uradite, da nas čuvate, kao što mi sad čuvamo vas – rekao je ministar Vulin vojnicima i dodao da iza njih stoji slavna tradicija, jer „nikada nije bilo brojčano manje, a veće vojske od srpske“.

Posle obilaska Centra za obuku, ministar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković održali su sastanak s predstavnicima Komande za obuku.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
10.07.2017
mp4 (45,3 MB)
Obraćanje ministra vojnicima
10.07.2017
mp4 (40,08 MB)
Poseta