Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.07.2017.

Svečanost povodom 55. godišnjice nezavisnosti NDR Alžir



Povodom 55. godišnjice nezavisnosti Narodne Demokratske Republike Alžir, u  beogradskom Domu Vojske Srbije održana je svečanost na kojoj je promovisana knjiga „Alžir-Beograd, jubilej prijateljstva 1962-2017“.
 
Skupu, u organizaciji Društva prijatelja Alžira, prisustvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ambasador Alžira, Abdelhamid Šebšub, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomatskog kora i javnog i političkog života.

 
Nakon intoniranja himni Alžira i Srbije, u izvođenju gradskog ženskog hora „Barili“ iz Požarevca, prisutne je pozdravio ambasador Alžira Abdelhamid Šebšub koji je zahvalio ministru Đorđeviću na  srdačnoj saradnji i pojasnio da, za razliku od većine drugih, nekad kolonijalizovanih zemalja, Alžir ne slavi svoj nacionalni praznik na dan sticanja nezavisnosti, već kao sećanje na otpočinjanje oružane borbe, 1. novembra 1954. godine.
 
- To je najvažniji dan, kada je narod, uzevši oružje, odlučio da uzme i sudbinu u svoje ruke, a 5. jul 1962, koji danas obeležavamo, dan je kada se završila duga kolonijalna tama, koja je nad Alžirom trajala 132 godine, rekao je ambasador i dodao da se danas i sećamo boraca koji su položili živote kako bi njihova domovina povratila nezavisnost i suverenitet.
 
On je dodao da je podrška bivše Jugoslavije oslobodilačkoj borbi njegovog naroda bila veoma značajna i da je to razlog zbog koga je nastala knjiga koja beleži detalje te saradnje, a za koju je predgovor pisao bivši ministar odbrane. 
 


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da je prijateljstvo dve zemlje neraskidivo, iako među njima ima mnogo razlika, ali da dele istovetnu privrženost slobodi, dostojanstvu i pravdi.
 
- Ondašnja Jugoslavija je bila prva evropska zemlja koja je priznala Privremenu alžirsku vladu, ali Srbija danas veoma ceni doprinos te prijateljske zemlje u očuvanju svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ali i podršku nakon elementarnih nepogoda koje su pre nekoliko godina zadesile našu zemlju, rekao je ministar Đorđević, i posebno zahvalio ambasadoru Alžira, Abdelhamidu Šebšubu na doprinosu uspešnoj saradnji dveju zemalja.
 
U ime izdavača knjige „Alžir-Beograd, jubilej prijateljstva 1962-2017“, prisutnima se obratio i predsednik Društva prijatelja Alžira, Marko Jelić, koji je istakao da je povod za izdavanje monografije veličanstvena pobeda alžirske revolucije i sticanje nezavisnosti.
 
- Knjiga koja je posvećena odnosima Srbije i Alžira je zbornik naučnih, stručnih  i novinarskih priloga o političkim, istorijskim, dilomatskim, kulturnim i drugim doprinosima u saradnji dveju zemalja, istakao je Jelić i dodao da izdanje predstavlja podsećanje na prijateljstvo koje traje duže od 50 godina, uz potpuno uvažavanje i razumevanje.

 
Predsednik Društva prijatelja Alžira je, izrazivši uverenje da će taj izdavački poduhvat doprineti razumevanju, bliskosti i jačanju tradicionalno dobrih odnosa dve zemlje i dva naroda, čestitao godišnjicu nezavisnosti bratskom alžirskom narodu s najboljim željama za prosperitet.
 
Jelić je, radi uspešne saradnje, ministru Đorđeviću i Medija centru „Odbrana“ uručio zahvalnice Društva prijatelja Alžira.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.07.2017
mp4 (39,35 MB)
Svečanost
05.07.2017
mp4 (44,94 MB)
Obraćanja ambasadora Šebšuba i ministra Đorđevića