Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.03.2017.

Promocija knjige o srpsko-grčkim diplomatskim i savezničkim odnosima



Knjiga „Srpsko-grčki diplomatski i saveznički odnosi 1912-1918“, dr Aleksandre Pećinar,  danas je promovisana u beogradskom Domu Vojske Srbije.

Promocija knjige o srpsko-grčkim diplomatskim i savezničkim odnosima  
O novom izdanju Medija centra „Odbrana“, osim autorke, govorili su ambasador Republike Grčke u Beogradu, njegova ekselencija Ilijas Ilijadis, istoričar dr Mile Bjelajac, urednica Dragana Marković i direktor kuće koja objedinjuje izdavačku i informativnu delatnost u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, pukovnik Stevica Karapandžin.
 
Ambasador Grčke je, pozdravljajući prisutne, istakao da je opšte uverenje da su  srpsko-grčki odnosi tradicionalno dobri.

– Međutim, takvo ubeđenje predstavlja i zamku, jer umemo da zanemarimo činjenicu da je neophodno da radimo na našim odnosima, da ih razvijamo i unapređujemo. Isti sindrom postoji često i među članovima porodice, kada odnose s najbližima smatramo zagarantovanim – rekao je gospodin Ilijadis i podsetio da autorka knjige upravo osvetljava taj odnos među dvema prijateljskim državama tokom ratova početkom 20. veka, koji su u velikoj meri oblikovali put Srbije i Grčke do današnjih dana.
 Promocija knjige o srpsko-grčkim diplomatskim i savezničkim odnosima
Prisutne je pozdravio i direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica Karapandžin, koji se osvrnuo na herojsku epopeju Srpske vojske na Krfu, koja, kako je istakao, najdirektnije simbolizuje bratske odnose dva naroda, uz konstataciju da se knjiga Aleksandre Pećinar savršeno utkala u izdavačku politiku ustanove, koja se zasniva na negovanju najsvetlijih vojničkih tradicija srpskog vojnog etosa.
 
Govoreći o izdanju Medija centra „Odbrana“ u kome se pojavljuje kao recenzent, istoričar dr Mile Bjelajac je istakao da je knjiga specifična i po tome što predstavlja susret između dva viđenja, dve istoriografije. On je istakao i da je knjiga Aleksandre Pećinar doprinos i jednoj vrsti političke kulture ali i boljem shvatanju teškoća malih država na ovom prostoru, ali i gde god se nalaze, na putu velikih sila.
 
Autorka knjige Aleksandra Pećinar istakla je da je delo inspirisano prošlošću naših slavnih predaka, a da je posvećeno njenom pradedi, akademiku i ratniku Miladinu Pećinaru, jednom od 1300 kaplara.
 Promocija knjige o srpsko-grčkim diplomatskim i savezničkim odnosima
– Proučavanje istorije srpsko-grčkih odnosa, tokom balkanskih i Prvog svetskog rata, predstavljalo je svojevrstan naučni izazov, jer, uprkos shvatanju o prožimanju i međusobnom poznavanju, ti odnosi nisu dovoljno proučeni u balkanskoj istoriografiji – rekla je autorka, i nazvala to svojevrsnim paradoksom.
 
Ona je istakla da knjiga, pored opšte poznatih mesta o prijateljskim odnosima dveju zemalja, donosi i nove elemente i tu spomenula detalje koji se tiču geostrateškog položaja Srbije i Grčke na putu Nemačke ekspanzije ka istoku, uz dodatak da donosi i analizu nacionalih ideologija dve zemlje.

O knjizi Aleksandre Pećinar, koja prati diplomatske procese na srpsko – grčkom frontu u periodu balkanskih i Prvog svetskog rata, u kojoj će čitalac upoznati  grčku stvarnost tog vremena koju karakteriše izrazita podeljenost, ali i upoznati aktere i sudbinske dileme te prijateljske zemlje, govorila je i urednica izdavačke delatnosti Medija centra „Odbrana“, Dragana Marković. 
 
photoFOTOGALERIJA