Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.12.2016.

Obraćanje ministra odbrane pripadnicima MO i VS u magazinu „Odbrana“




Poštovani pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije,

Zahvaljujući vašem radu i požrtvovanju, 2017. godinu dočekujemo ponosni na činjenicu da Srbija danas ima oružanu silu sposobnu da u svakom trenutku odbrani svoju državu i narod. Uprkos svim izazovima Vojnička služba nigde nije laka, ni u najbogatijim zemljama, ni u najbolje plaćenim i najsavremenije opremljenim armijama sveta. Ali socijalni položaj pripadnika sistema odbrane ne treba da nas obeshrabri, jer borba za njegovo poboljšanje jeste i biće naš stalni zadatak! Naročito imajući u vidu odgovornost i odricanja koje vojnički poziv nosi.

Vojnu službu, znamo, mnogo manje čine svečanosti i defilea, a neuporedivo više obuka, patrola, dežurstva, straža, danju i noću, u kasarnama i bespućima, u svim vremenskim uslovima.

Zato imam razumevanje za nezadovoljstvo dela pripadnika Vojske, onih koji smatraju da se sindikalnim delovanjem može popraviti ekonomski položaj. Međutim, ne mogu da budem saglasan sa načinom na koji se to nezadovoljstvo izražava. Vojnicima nije mesto na ulici, niti vojnicima dolikuje da svoje najviše starešine javno nazivaju nedostojnim imenima. A svi znamo da je među starešinama čije se ime našlo pod salvom optužbi, najveći broj oni koji su u ratu branili zemlju i mnogo puta rizikovali život za čast uniforme i svoje otadžbine.

Iako se na prvi pogled pojedincima čini suprotno, budite uvereni da nijedan sindikat ne može biti veći prijatelj Vojske i vojnika od Vlade Republike Srbije. Za to je dovoljan jedan razlog – Vlada Republike Srbije, njen predsednik i ministar odbrane, odgovorni su pred građanima ove zemlje za stanje u državi i u sistemu odbrane. S druge strane, kada nemate odgovornost, kao što je nemaju sindikati, možete dozvoliti sebi da kažete ili tražite bilo šta, ne birajući sredstva da bi se stiglo do kratkoročnog rešenja.

Zahvaljujući uštedama u budžetu i pametnim raspolaganjem državnim novcem, zajednički smo stvorili uslove za povećanje zarada u sistemu odbrane od pet odsto. Iako mnogi kažu da je taj iznos nedovoljan, treba znati da država u ovom trenutku nema mogućnosti da izdvoji više. Za sada nije moguća ni bilo kakva preraspodela u okviru vojnog budžeta, kako neki spekulišu, jer bi se time ugrozilo funkcionisanje sistema i odbrana zemlje! Takvo rešavanje problema i ugrožavanje bezbednosti svih građana zemlje je nedopustivo i niko ne bi smeo da bude toliko neodgovoran da zahteva dodatno povećanje plata po cenu da se ne izvodi obuka, ne obezbeđuje granica, ne štiti vazdušni prostor, ne realizuju gađanja, ne zanavljaju uniforme. Narodu, koji najviše veruje u svoju Vojsku, niko nema prava da uskrati bezbednost, a pripadnici Vojske Srbije su oduvek sa svojim narodom delili i dobro i zlo.

Podsećam da je januarsko povećanje jedan u nizu koraka koje pravimo na putu ka temeljnom i sveobuhvatnom podizanju standarda svih zaposlenih u sistemu odbrane. Imam razloga da verujem da ćemo, ukoliko se strogo budemo držali reformi i ekonomskog kursa Vlade, sve češće biti u mogućnosti da zaposlenima u sistemu odbrane donosimo lepe vesti.

Imajući u vidu potrebu da pripadnici sistema odbrane obezbede krov nad glavom, i u novoj godini nastavićemo sa programom subvencionisanog stambenog kreditiranja, za šta je izdvojeno 300 miliona dinara, a tokom godine trudićemo se da obezbedimo i dodatna sredstva.

Obećali smo da u sistemu odbrane neće biti otpuštanja. Štaviše, u novoj godini radićemo na povećavanju brojnog stanja, naročito onih kadrova koji su u prethodnom periodu beležili značajan odliv.

Poštovani pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstvo odbrane na neposredan način čini sve što može da utiče na poboljšanje standarda i kvaliteta života svojih pripadnika. To je jedino ministarstvo koje je sklopilo ugovore sa tridesetak kompanija koje odobravaju značajne popuste ili prodaju robu i usluge pripadnicima Vojske na rate bez kamate. U toku su i pregovori sa kompanijom NIS, koja bi našim pripadnicima trebalo da obezbedi kupovinu naftnih derivata sa stalnim popustom. Ova dobra i, svakako, korisna inicijativa, potekla je od jedne od sindikalnih organizacija u sistemu i Ministarstvo je sa zadovoljstvom podržalo. Podržaćemo i sa zadovoljstvom realizovati svaku njihovu konstruktivnu ideju, ukoliko ne ugrožava ugled ove institucije i bezbednost svih građana Republike Srbije. Verujem i da će ovakve i slične ideje biti jedan od razloga da profesionalni vojnici osete sigurnost i želju da što duže ostanu u vojnoj službi.

S ponosom bih dodao da je sve građane Srbije, a posebno vas, pripadnike Vojske, obradovala vest koju je pre nekoliko dana saopštio predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, da će Ruska Federacija donirati našoj zemlji šest aviona MiG-29 iz sastava svojih Vazdušno-kosmičkih snaga. Reč je o vazduhoplovima koji su trenutno u upotrebi, u potpunosti ispravni i uz minimalne adaptacije spremni za operativnu upotrebu u našoj vojsci.

Tragajući za optimalnim dugoročnim rešenjem za naše ratno vazduhoplovstvo, a uz veliko razumevanje i podršku Ministarstva odbrane Ruske Federacije, opredelili smo se da tih šest vazduhoplova, zajedno sa četiri koja već imamo, remontujemo i opremimo najsavremenijim naoružanjem, radarima, optoelektronskim sistemima i uređajima veze. Time ćemo za oko godinu dana, kada se taj proces okonča, na našim stajankama imati eskadrilu od deset savremenih lovaca ranga četvrte generacije i naše nebo će, sasvim sigurno, biti najbezbednije u ovom delu Evrope.

Modernizacija i produženje veka upotrebe ovih deset aviona koštaće oko 185 miliona evra i tom investicijom Republika Srbija rešiće problem efikasne zaštite vazdušnog prostora u narednih 14 godina. Taj novac Vlada je obezbedila domaćinskim vođenjem ekonomije, ali treba naglasiti da se ova investicija u bezbednost zemlje neće ni na koji način odraziti na standard njenih građana. Pored šest lovačkih aviona, Ruska Federacija poklonila je našoj vojsci deo svojih borbenih vozila i oklopnih transportera.

Naše ratno vazduhoplovstvo je ove godine bogatije i za dva višenamenska helikoptera Mi-17B5, koja su nedavno sletela na Batajnicu, a očekujemo i nabavku helikoptera zapadne proizvodnje. U operativnu upotrebu uvodimo školski avion „lasta”, a u planu je i modernizacija aviona „orao”, „galeb G-4” i remont helikoptera „gazela”.

Iz pogona naše namenske industrije u jedinice uskoro stižu samohodni modularni sistem „Morava” i samohodna top-haubica NORA B-52. Vojnotehnički institut trenutno radi na 55 istraživačkih i razvojnih projekata, od kojih su neki u finalnoj fazi.

Tradicionalno prijateljstvo naše zemlje sa Rusijom ne stoji na putu evropskih integracija, niti partnerskih odnosa sa zemljama NATO-a u okviru Programa Partnerstvo za mir. Srbija je vojno neutralna zemlja, sa strateškim ciljem ulaska u EU. Razvijamo partnerske odnose sa svim relevantnim faktorima globalne bezbednosti, jer je to jedini način da se odupremo pretnjama koje se danas pre svega očitavaju kroz terorizam i verski ekstremizam.

Učešćem u 11 multinacionalnih operacija, sedam pod okriljem Ujedinjenih nacija i četiri u okviru Evropske unije, u kojima je angažovano 325 pripadnika Vojske Srbije, doprinosimo miru u svetu. Najbrojnije je angažovanjeu misiji UNIFIL u Libanu, ukupno 177 pripadnika, a u misiji MINUSCA u Centralnoafričkoj Republici nalaze se 72 lica, uglavnom lekari i medicinsko osoblje Vojnomedicinske akademije. U svim rotacijama 2016. godine učestvovalo je ukupno 645 pripadnika MO i VS, u 12 misija. To nas, imajući u vidu veličinu naše vojske, stavlja u red najznačajnijih evropskih kontributora svetskom miru, a profesionalizam kojim naše kolege u mirovnim misijama izvršavaju svoje zadatke podiže ugled zemlje i vojske.

O spremnosti i sposobnosti da rame uz rame stojite i sarađujete sa najobučenijim i najopremljenijim armijama sveta govori i podatak da ste prošle godine vežbali i obučavali se sa kolegama iz više od 30 država. Da srpska vojska ume i može da organizuje i sprovede i najkompleksnije i najobimnije vežbe na gotovo celokupnoj teritoriji zemlje najbolje svedoči vežba „Morava”, na kojoj je učestvovalo oko 13.000 pripadnika.

Ravnopravan i obostrano koristan odnos jeste naš imperativ u razvijanju saradnje sa zemljama regiona. Verujemo da zemlje Balkana imaju snažan interes da razvijaju saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti. Migrantska kriza je najbolji dokaz da je jedinstvo i bliska koordinacija među zemljama koje se nalaze na putu izbeglicama, preduslov njenog držanja pod kontrolom.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije svakodnevno su angažovani na zaštiti i kontroli državne granice i taj zadatak obavljaju izuzetno uspešno. Sprečena je namera više od 18.000 ilegalnih migranata da uđu na teritoriju naše zemlje.

Vojska Srbije je i dalje institucija koja uživa najveće poverenje građana Srbije. Zasluga za to je naša, od najmlađeg vojnika do načelnika Generalštaba. Ne smemo zaboraviti da se njen ugled gradio vekovima i da naša generacija ima zavet da ga održi i ojača. Vojska je bila i ostala najveća uzdanica građana Srbije. To je i velika čast, ali i obaveza, pod kojom su se, ne mali broj puta, savijala leđa vojnika. Uveren sam da svako ko nosi uniformu i oseća pripadnost Vojsci Srbije, bez obzira da li je oficir, podoficir, vojnik, vojni službenik, državni službenik ili nameštenik, kadet ili učenik vojne škole, pravilno razume odgovornost koju to zvanje nosi.

Čvrsto verujem da nam 2017. donosi napredak i mir i svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije želim srećnu Novu godinu i božićne praznike!

Ministar odbrane
Zoran Đorđević