Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstVideogalerija
24.06.2016.

Vojnici junske generacije položili zakletvu



Vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „jun 2016“ položili su danas zakletvu u kasarnama „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu, „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu i „Aerodrom“ u Somboru.

Polaganju vojničke zakletve u Valjevu prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Kolubarskog okruga, Grada Valjeva, verskih zajednica, rodbina i prijatelji vojnika.

Čestitajući vojnicima na položenoj zakletvi, general Draganić im je poručio da "reči vojničke zakletve nose u svojim srcima kao trajnu obavezu".

„Polaganje vojničke zakletve je veliki čin u životu čoveka, to je čin zrelosti, patriotizma i osećaja pripadnosti. Ovom zakletvom vi ste prihvatili izuzetno težak, složen, častan i sveti zadatak – odbranu slobode i dostojanstva otadžbine“, rekao je general Draganić i naglasio da će Vojska Srbije i svi njeni pripadnici biti uvek pouzdan oslonac našoj državi.


„Budite uvereni da pripadnici Vojske Srbije odgovorno izvršavajući svoje zadatke u kasarnama, na vežbalištima i poligonima širom naše zemlje, u Kopnenoj zoni bezbednosti, u podršci državnim organima na obezbeđenju državne granice, u mirovnim misijama, bdiju nad bezbednošću građana Republike Srbije", rekao je general Draganić.
 
U Drugom centru za obuku u Valjevu zakletvu je položilo 127 vojnika.

U somborskoj kasarni "Aerodrom" 93 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka danas je položilo zakletvu. Svečanosti su prisustvovali v.d. pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković, komandant Komande za obuku general - potpukovnik Đokica Petrović, načelnica Zapadnobačkog okruga Latinka Vasiljković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, crkve, rodbina i prijatelji vojnika. 

Čestitajući vojnicima, general Petrović je istakao da "onaj ko je spreman da brani Srbiju, svoje sugrađane i najbolje vrednosti našeg društva, zaslužuje najveće poštovanje".

U leskovačkoj kasarni zakletvu je položilo 94 vojnika.

Svečanosti polaganja zakletve prisustvovali su  v.d. pomoćnika ministra odbrane za budžet i finansije Radmila Jagodić, načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Marinko Pavlović, zamenik komandanta Komande za obuku  brigadni general Jelesije Radivojević,  predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, crkve, rodbina i prijatelji. 

Čestitajući vojnicima polaganje zakletve, general Pavlović je u svom obraćanju istakao "da treba da budemo ponosni što su ovi mladići i devojke u stroju Vojske Srbije" i podvukao da će Vojska Srbije nepokolebljivo ostati na putu jačanja odbrambenih sposobnosti, negovanja tradicija i čuvanja čvrste veze Vojske i naroda.