Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
09.06.2016.

Peta klasa VSBO završila usavršavanje



Peta klasa VSBO završila usavršavanjeU prostorijama Visoke škole bezbednosti i odbrane danas je održana svečanost na kojoj su polaznicima 5. klase tog najvišeg nivoa usavršavanja u sistemu vojnog školstva uručena uverenja o uspešno završenom usavršavanju. Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević, pomoćnik ministra za ljudske resurse Miloš Janković, kao i rektor Univerziteta odbrane general-major Mladen Vuruna, sa saradnicima.

Uverenja je polaznicima uručio pomoćnik ministra Janković i uz čestitke za uspešno završeno usavršavanje istakao da je današnja svečanost kruna celokupnog rada i napora koji je tokom prethodnih meseci uložen.

- Znanja koja su polaznici stekli na ovom usavršavanju kvalifikuju ih u budućnosti za Peta klasa VSBO završila usavršavanjenajodgovornije dužnosti. Organi i organizacije, ne samo Vlade Republike Srbije, nego i drugih zemalja iz kojih polaznici dolaze, prepoznale su njihove kapacitete, znanja i mogućnosti i uputili su ih na ovaj nivo usavršavanja da ta znanja nadograde da bi jednu široku sliku koju već imaju učinili još širom – poručio je pomoćnik ministra Janković, ističući, kao bivši polaznik VSBO, da je velika čast biti deo tih studija.

Prema rečima načelnika VSBO pukovnika Zorana Lučića, današnjoj svečanosti je prethodilo prezentovanje završnih radova 5. klase usavršavanja koju je uspešno završilo 15 polaznika, među kojima su i tri oficira iz oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Alžira.

Peta klasa VSBO završila usavršavanje- Petomesečni put nije bio lak, ni za odgovorne polaznike, ali ni za organizatore usavršavanja. Tokom 101 radnog dana polaznici su bili u prilici da čuju predavanja više od 30 predavača iz zemlje i inostranstva, nosilaca najviših akademskih zvanja i isto toliko obraćanja visokih državnih funkcionera – naglasio je pukovnik Lučić ukazujući na značaj studijskih putovanja i poseta važnim organizacijama i institucijama u zemlji i inostranstvu u okviru nastavnog procesa na ovim studijama.

Visoke studije bezbednosti i odbrane organizacijska su celina u Školi nacionalne odbrane u kojoj se jednom godišnje realizuje najviši nivo usavršavanja oficira i državnih službenika. Polaznici tih studija su visoki funkcioneri ministarstava i agencija Vlade Republike Srbije, Narodne skupštine Republike Srbije i drugih država iz regiona. Osnovni cilj usavršavanja koje traje 21 nedelju je obrazovanje i priprema polaznika za preuzimanje visokih dužnosti u sistemu nacionalne bezbednosti.