Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstVideogalerija
17.04.2014.

Ministar odbrane primio novoimenovanog ambasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata



Ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić razgovarao je danas sa novoimenovanim ambasadorom Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu Đumom Rašidom Sejf Zajed Al Daherijem.

Dosadašnji odnosi dve zemlje predstavljaju odličnu osnovu za razvoj i intenziviranje saradnje u oblasti odbrane, a razvoju bilateralnih odnosa svakako će doprineti otvaranje ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu, saglasili su se sagovornici.

Kada je reč o saradnji u oblasti odbrane, ona se do sada prvenstveno odvijala na vojno-ekonomskom i vojno-vojnom polju.

Između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisani su Sporazum o saradnji u oblasti odbrane i Zajednička izjava o uspostavljanju strateškog partnerstva, kao i Ugovor o zajedničkom razvoju i opremanju između preduzeća 'Jugoimport SDPR' i ‚~'Emirates Advanced Research&Technology Holding LLC' – EARTH~. Uspostavljeni su početni oblici saradnje na nivou vojnih agencija, Vojne policije i specijalnih jedinica, kao i u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i sajber odbrane.

Tokom razgovora je istaknuto da odbrambena industrija Srbije može ponuditi oružanim snagama Ujedinjenih Arapskih Emirata različite proizvode. Konstatovano je da postoje mogućnosti za uspostavljanje i razvoj početnih oblika saradnje u oblastima vojne medicine i vojnog obrazovanja.

„Ministarstvo odbrane je spremno da izađe u susret zahtevima za školovanje i usavršavanje pripadnika oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata u vojnoobrazovnim ustanovama Republike Srbije“, istakao je ministar Rodić.