Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
16.04.2014.

Otvorena izložba



U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije večeras je otvorena izložba slika „Grčka u svesti i srcu srpskih slikara“ Nikole Kusovca, istoričara umetnosti i dugogodišnjeg kustosa Narodnog Muzeja u Beogradu.

 Otvaranju izložbe prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević, pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković, zamenik načelnika Generalštaba general-major Jovica Draganić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kolekcionari, vlasnici izloženih slika, autori, brojni gosti i sugrađani.

Izložbu je otvorio ambasador Grčke u Beogradu Njegova ekselencija Konstantinos Ikonomidis koji je izrazio zadovoljstvo što mu je pripala ta čast i istakao da je ova izložba dokaz ljubavi između srpskog i grčkog naroda, koje povezuju vera, tradicija i zajednička borba za slobodu.

- Ova izložba se otvara upravo na dan kada Vojska Srbije proslavlja svoj dan. Velika je simbolika današnje izložbe jer nas čeka zajednička borba za bolje sutra i bolju budućnost u Evropskoj zajednici, rekao je ambasador i dodao da mu je drago što je upravo on bio ambasador u Srbiji, kada je ona započela pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

Prisutnima je dobrodošlicu poželeo potpukovnik Slavoljub M. Marković, direktor Medija centra „Odbrana“, koji je rekao da je današnja izložba praznik slikarstva i lepote koja spaja dva bratska naroda.

- Najpre bi se moglo reći da je ovo tematska izložba, jer okuplja raznorodne likovne umetnike i likovni izraz na jednom mestu, rekao je potpukovnik Marković posebno ističući da su u pitanju dela likovnih stvaralaca koji zauzimaju značajno mesto u istoriji srpskog slikarstva.

Autor izložbe Nikola Kusovac za sebe kaže da je samo izvršilac amaneta.

-Taj amanet nama, Srbima, ostavili su naši preci, oni čije se kosti nalaze od Zejtinlika do Plave grobnice. I oni koji su preživeli i koje je bratski, ljubazan, istoverni grčki narod godinama ne trpeo, nego lečio i mazio - rekao je Kusovac, dodajući da je na ovom projektu dugo radio, a da su autori dela u kojima uživamo umetnici kojima se divi, od kojih je mnogo naučio i koji za njega predstavljaju deo života i lične istorije.

Izložba, koja se održava u vreme grčkog predsedavanja Evropskom unijom, obuhvata četrdeset i dva dela eminentnih likovnih stvaralaca od izuzetnog značaja za istoriju savremenog srpskog slikarstva.

Svi zainteresovani izložbu mogu da vide u galeriji Doma Vojske Srbije do 10. maja svakog dana, sem nedelje, od 11.00 do 19.00 časova. Ulaz je slobodan.