Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
14.11.2013.

Donacija Ministarstva odbrane SAD Vojnomedicinskoj akademiji



Povodom donacije laboratorijske i dijagnostičke opreme iz Programa za prevenciju i kontrolu ~HIV/ AIDS~ Ministarstva odbrane SAD ~(DHAPP),~ delegacija ambasade te zemlje, predvođena zamenikom ambasadora SAD u Beogradu Gordonom Dagidom, posetila je danas Vojnomedicinsku akademiju.

Izražavajući zadovoljstvo zbog nastavka dugogodišnje uspešne saradnje sa Ministarstvom odbrane SAD, načelnik Vojnomedicinske akademije, brigadni general prof. dr Marijan Novaković je istakao da je upravo zahvaljujući razumevanju prijatelja i kolega moguće nastaviti praćenje najsavremenijih trendova u prevenciji, dijagnostici i terapiji ove teške bolesti.

– Ovogodišnja donacija od 85.000 dolara nam je pomogla da nabavimo sofisticiranu laboratorijsku opremu i dijagnostičke testove nove generacije koje će koristiti Institut za medicinska istraživanja VMA, a snimili smo i edukativni film koji će biti prikazan svim pripadnicima Vojske Srbije.

Zamenik ambasadora SAD u Beogradu Gordon Dagid je podsetio da je današnja donacija samo još jedna potvrda saradnje koja je započela 2005. godine, a u okviru koje je njegova zemlja donirala opremu vrednu 811.000 dolara.

– Uglavnom je reč o opremi namanjenoj prevenciji ~HIV-a i AIDS-a~ kao i doprinosu podizanju svesti javnosti kada je ova bolest u pitanju. Impresionirani smo svim naporima koje ste do sada učinili u borbi protiv nje, rekao je Dagid i dodao da, s obzirom na posvećenost te institucije borbi protiv ove bolesti, očekuje još mnogo godina uspešne saradnje čiji je cilj prevencija i ublažavanje njenih posledica.

Posle projekcije filma o Vojnomedicinskoj akademiji, prof.dr Vesna Šuljagić, načelnica odseka za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija, gostima iz Ambasade SAD, je govorila o prevenciji ~HIV-a i AIDS-a~ u Vojsci Srbije, nakon čega su obišli Institut za medicinska istraživanja i prisustvovali projekciji filma „~AIDS~ u Vojsci“ za čije snimanje su obezbeđena sredstva iz donacije.