Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
09.02.2012.

Tim Vojske Srbije u akciji spasavanja na Čemerniku



Juče, u toku predsednikovog obilaska opštine Crna Trava, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković ponudio je da Služba traganja i spasavanja Vojske Srbije pomogne opštini Crna Trava da uspostavi kontakt sa svojim žiteljem Bratislavom Kocićem iz sela Ostrozub na Čemerniku, sa kojim niko nije imao kontakt već 40 dana, i pruži mu potrebnu pomoć.

Trinaestočlani tim Službe traganja i spasavanja 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade, koji su predvodili majori Dejan Stošić i Goran Stojanović, danas je uspeo da dođe do Bratislava Kocića i donese mu potrebne lekove i hranu.

Akcija je počela iz Predejana, odakle su se pripadnici Vojske Srbije prevezli do sela Ruplje. Odatle su dva tima motornim sankama i jedan poseban tim peške krenula ka selu Ostrozub. Zbog visine i osobina snežnog pokrivača i konfiguracije terena motornim sankama moglo je da se priđe na dva kilometra od ovog sela.

Pripadnici Vojske Srbije konačiće u selu Ostrozub, a sutra ujutru počeće evakuaciju pomoću nosila i motornih sanki.

Četa službe traganja i spasavanja 63. padobranskog bataljona opremljena je motornim sankama JETY PRO V-800, model LYNX, finske proizvodnje. Rukovaoci motornih sanki su osposobljeni za prevoženje borbenih timova i snabdevanje jedinica do nepristupačnih terena u zimskim uslovima. Motorne sanke se od decembra do aprila koriste često. Rukovaoci su završili posebnu obuku u upotrebi i održavanju motornih sanki na Kopaoniku 2009.godine, a znanja su stekli od instruktora specijalizovane firme iz Slovenije. Tada stečena znanja unapređena su stalnom upotrebom i trenažima. Značaj sanki se do sada najviše zapažao tokom obuke u skijanju na Kopaoniku i obuke u zimskim uslovima na Jastrepcu i Vlasini, u situacijama kada bi se krenulo u pružanje pomoći i evakuaciju povređenih na skijaškim stazama. Ovogodišnje teške meteo situacije i današnja akcija pokazali su kako pripadnici Čete službe traganja i spasavanja i njihove motorne sanke zlata vrede u kritičnim situacijama.