Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
20.11.2022.

Ministar Vučević u Novom Pazaru: Vojska ima mogućnosti, volju i hrabrost da pomogne



Pripadnici Vojske Srbije danas su, po naredbi predsednika Republike i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, hitno angažovani na pomoći građanima Novog Pazara i Tutina u borbi sa poplavama nastalim usled obilnih padavina. Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su tokom popodneva pripadnike Druge brigade Kopnene vojske koji su se prvi suočili sa bujicama.

Ministar Vučević izjavio je, posle obilaska ugroženih područja, da će Vojska Srbije u skladu sa svojim mogućnostima, koje su, kako je ocenio velike, izaći u susret svakom zahtevu opštinskog rukovodstva i da za to poseduje i volju i hrabrost.

- Još jednom se pokazalo koliko je priroda nepredvidiva i koliko brzo menja svoju ćud. Najvažnije je da sve institucije od državnog, pa do lokalnog nivoa rade zajedno na zaštiti ljudskih života i imovine građana. Za nas nema razlike da li se to dešava u Novom Pazaru, Tutinu ili bilo kom drugom delu naše Republike. Policija, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije zajedno sa opštinskim rukovodstvima i građanima su na zadatku da se sačuva sve što može da se sačuva i da saniramo ono što je uništeno ili je pretrpelo štetu – rekao je Vučević.

On je pozvao sve nadležne da budu na oprezu i prate meteorološku situaciju u narednim satima i danima i poručio da će svi biti na visini zadatka.

- Predsednik Republike je naredio Vojsci Srbije, načelnik Generalštaba general Mojsilović to sproveo, vojska je svoje kapacitete stavila na raspolaganje lokalnim samoupravama ovde u Novom Pazaru i Tutinu. Sve što opštinsko rukovodstvo bude tražilo i vojska ima mogućnosti, a vojska ima dobre mogućnosti i, pre svega, volju i hrabrost da pomogne, biće urađeno – izjavio je ministar odbrane.

Načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović rekao je da Vojska Srbije uspostavila komunikaciju sa predstavnicima lokalnih vlasti u Novom Pazaru i Tutinu.

- Situacija, kada govorimo o padavinama se delimično stabilizuje, međutim, veliki bujični potoci su napravili veliku štetu ne samo u Novom Pazaru već nizvodno, niz reku Jošanicu, sve do Raške. Očekujem porast vodostaja reke Ibar sve do Kraljeva. Za veoma kratko vreme kiša je napravila puno štete i prioriteti u angažovanju Vojske Srbije biće usmereni na spašavanje života i zdravlja, ne samo građana Novog Pazara, nego i građana u celom regionu uključujući i zaštitu materijalnih dobara – rekao je general Mojsilović.