Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
27.10.2022.

Obeležavanje godišnjice stradanja srpskih vojnika i civila u Slovačkoj Republici



Delegacija  Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio načelnik Uprave za odnose sa javnošću pukovnik dr Mihailo Zogović prisustvovala je ceremonijama obeležavanja godišnjice stradanja civila i vojnika u Slovačkoj Republici.

Venci su danas položeni u logoru Veliki Međer gde je u periodu od avgusta 1914. do oktobra 1918. godine stradalo 5.135 srpskih vojnika i 312 crnogorskih vojnika. Kroz logor Veliki Međer prošlo je 21.000 logoraša. Formiran je prvi od svih logora u avgustu 1914. godine, a prestao da postoji u oktobru 1918. godine. Vojnici su umirali zbog loših uslova u logoru i od zaraznih bolesti.

Vence su položili i predstavnici  Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Velikog Međera, uz prisustvo kadeta Vojne akademije, predstavnika i studenata Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda i boračkih i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Tokom jučerašnjeg dana delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije venece je položila i na vojnom groblju Kopčani, u opštini Petržalka u Slovačkoj, na kome je sahranjeno 51 lice sa područja bivše Jugoslavije stradalih u periodu između 1916. i 1918. godine.

Groblje je nastalo 1916-1918 i tu su sahranjeni vojnici devet narodnosti. Nedaleko odatle nalazila se vojna bolnica i oni koji su tu preminuli, bez obzira na to da li su bili vojnici Austrougarske, ili za njih neprijateljskih snaga, odnosno vojnici Rusije, Srbije i Italije, sahranjeni su na tom groblju.

Obeležavanju godišnjice stradanja civila i vojnika u Slovačkoj prisustvovali su i delegacije Saveza udruženja boraca Srbije,  Saveza potomaka ratnika 1912-1920 i Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije.