Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
20.10.2022.

Obuka pripadnika Oružanih snaga Španije u Centru ABHO



U Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) Vojske Srbije u Kruševcu  realizuje se obuka pripadnika Oružanih snaga Kraljevine Španije sa realnim toksičnim hemikalijama.
Obuku izvode sertifikovani instruktori iz Centra ABHO, i oni će tokom petodnevnog usavršavanja polaznicima preneti znanja o toksičnim hemikalijama, merama zaštite na radu i praktično ih osposobiti za rad sa ovim supstancama.
 
U skladu sa programom obučavanja, uvežbavaju se rad patrola atomsko-biološko-hemijske službe na izviđanju kontaminiranog zemljišta i objekata, hemijska detekcija i dekontaminacija naoružanja i opreme, kao i pružanje medicinske pomoći u slučaju kontakta sa toksičnim hemikalijama. 
Obuka pripadnika stranih oružanih snaga u Centru ABHO realizuje se od 2016. godine na osnovu tehničkih aranžmana sa partnerskim zemljama. Uspešna realizacija različitih oblika obuke i veliko međunarodno interesovanje za usavršavanje u našem centru predstavljaju najbolju potvrdu kvaliteta obuke u Vojsci Srbije i stručnosti našeg kadra u oblasti atomsko-biološko-hemijske odbrane.