Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
11.06.2022.

Svečanost povodom završetka školovanja 46. klase Vojne gimnazije



Završetak školovanja 46. klase učenika Vojne gimnazije obeležen je danas svečanošću na Vojnoj akademiji.

Svečanosti su prisustvovali pomoćnik ministra za ljudske resurse Katarina Tomašević, načelnik Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse pukovnik Zlatko Mišić, prorektor Univerziteta odbrane pukovnik dr Boban Đorović i načelnik Vojne akademije pukovnik dr Srđan Blagojević, dok je ceremoniji u ime Fondacije "Potporučnik Borko Nikitović" prisustvovao Nebojša Nikitović, brat potporučnika po kome priznanje koje se dodeljuje najboljem u klasi nosi ime.
 
Već tradicionalno, tom prilikom proglašeni su najbolji u klasi, a među 63 maturanata 46. klase, najuspešniji su bili učenik Predrag Đuričić, koji je postigao najbolje pojedinačne rezultate, kao i učenici Radmila Tubić i Danilo Marjanović.

Obraćajući se okupljenima na današnjoj svečanosti, načelnik Vojne akademije pukovnik Blagojević čestitao je svima na postignutom uspehu.
 
- Sve ono što bih vam rekao, to ću vam reći na pisti, kada vaša odela zamenite uniformom i vojničkim čizmama. Želim vam da se dobro odmorite, da podelite radost sa svojim najmilijima - rekao je pukovnik Blagojević poželevši maturantima uspešan nastavak školovanja.
 
Načelnik Vojne akademije, u nastavku svečanosti, uručio je najboljem u 46. klasi učeniku Predragu Đuričiću sat sa posvetom, a zbog ostvarenih rezultata i kao prvom u rangu, učeniku Đuričiću uručena je i godišnja nagrada Fonda “Potporučnik Borko Nikitović”, koja se tradicionalno dodeljuje još od 1993. godine.
 
Maturantima i gostima na današnjoj svečanosti obratio se i načelnik Vojne gimnazije kapetan bojnog broda Miroslav Ćitić, ističući da je ponosan ostvarenim rezultatima ove generacije.

- Četvorogodišnje školovanje učenika 46. klase obeležio je naporan rad savladavanje nastavnog plana i programa, kao i intenzivni selektivni proces, jer od 75 učenika koliko smo 2018. godine primili na školovanje, najvredniji i najuporniji su istrajali do kraja. Pred nama je danas mladost za budućnost Vojske Srbije. Oni su naslednici znanja slavnih srpskih vojskovođa i profesora Vojne gimnazije, koji smeju i mogu sve što Vojna akademija i otadžbina Srbija od njih bude tražila - rekao je kapetan bojnog broda Ćitić.
 
On je, takođe, naglasio da je 46. klasa ostvarila visoku prosečnu ocenu vrlo dobar 3,98.

Obraćajući se u ime 46. klase, najuspešniji među njima učenik Predrag Đuričić, istakao je da će iz Vojne gimnazije poneti lepe uspomene.
 
- Blago koje ćemo poneti odavde su poznanstva i prijatelji za ceo život. Nastavljamo dalje, u malo izmenjenom, ali većinski istom sastavu. Nastavljamo zajedničkim putem na koji smo zakoračili sa 15 godina, spremni za nove izazove i iskustva - rekao je najbolji učenik u klasi Predrag Đuričić.
 
Svečanost je upriličio i bogat kulturno-umetnički program koji su pripremili i izveli učenici Vojne gimnazije.